Tech

Mégsem olyan biztonságos az Apple, mint állítja?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Apple folyamatosan azt kommunikálja, hogy az iPhone mennyire tiszteletben tartja a privát adatokat. A cupertinoi vállalat adatbiztonságról szóló mítosza azonban megdőlni látszik egy újonnan közzétett, független vizsgálat eredménye szerint – írja a Gizmodo.

Mint ismert, az iPhone-okban van egy különleges adatvédelmi beállítás, amellyel kikapcsolhatjuk az adatgyűjtést. A Mysk szoftvercég független kutatói által készített jelentés azonban rámutatott, az Apple még akkor is rendkívül részletes információkat gyűjt a felhasználóiról, amikor a nyomkövetés ki van kapcsolva. Tommy Mysk és Talal Haj Bakry, a cég alkalmazásfejlesztője és biztonsági kutatója ezt olyan ismert appok adatgyűjtésével szemléltette, mint az App Store, az Apple Music, az Apple TV, a Books és a Stocks.

Az Apple alkalmazásboltja például valós időben gyűjt információkat szinte minden tevékenységről, így a felhasználók koppintásairól, a keresett alkalmazásokról, a megtekintett hirdetésekről, valamint arról is, mennyi ideig figyelt valaki egy-egy alkalmazást.

Az App Store emellett a készülék típusát, annak azonosítószámát, a képernyő felbontását, a billentyűzet nyelvét, és az internetkapcsolat módját is gyűjti. A kutatók jelezték, az Health és a Wallet appok ugyanakkor egyáltalán nem továbbítottak analitikai adatokat, függetlenül attól, hogy az iPhone Analytics beállítás be vagy ki volt kapcsolva. A kutatók kettő modellt használtak a teszteléshez: egy jailbreaken átesett, iOS 14.6-ot futtató mobilt, és egy, az új iOS 16-tal felszerelt készüléket. Adatvédelmi szempontból nem tapasztaltak szignifikáns különbséget.

A két kutató szerint ezek a megállapítások nem állnak összhangban a szokásos iparági gyakorlatokkal. Korábbi tapasztalataik szerint például ha a Chrome és az Edge böngészők esetében be van kapcsolva az analitikai adatok továbbítását tiltó beállítás, egyáltalán nem történik adatközlés. Azt jelenleg nem tudni, hogy az Apple felhasználja-e ezeket az adatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik