Tech

Kibertámadás miatt leállt a világ egyik legnagyobb űrteleszkópja

JOHN MOORE / GETTY IMAGES / AFP
JOHN MOORE / GETTY IMAGES / AFP

Kibertámadás érte a világ egyik legfejlettebb űrteleszkópjának otthont adó, az Atacama-sivatagban található ALMA obszervatóriumot. A támadók minden csillagászati megfigyelést leállítottak, és bár a támadás október végén történt, a rendszer helyreállítása még mindig nem készült el – írja az IFLScience.

A chilei Atacama Large Millimeter Array (ALMA) obszervatóriumot október 29-én reggel érte a kibertámadás. A közlemény szerint a hackelés miatt a teleszkóp kénytelen volt szüneteltetni a csillagászati megfigyeléseket, és a nyilvános weboldal is leállt. Az obszervatórium közlése szerint a fenyegetést sikerült megfékezni, és szakembereik keményen dolgoznak az érintett rendszerek helyreállításán. A támadás nem veszélyeztette az ALMA antennáit vagy a tudományos adatokat.

Az ALMA teleszkóp 68 nagy pontosságú antennából áll, amelyek 16 kilométeres körzetben helyezkednek el – jelenleg ez a Föld legnagyobb földi csillagászati projektje. 2019-ben többek közt ennek segítségével sikerült képet készíteni az első fekete lyukról, majd az univerzum legtávolabbi, 12,88 milliárd fényévnyire lévő vizét is az ALMA figyelte meg. A teleszkóp az észak-chilei Atacama-sivatagban található egy fennsíkon, mintegy 5058 méterrel a tengerszint felett. A rendszer 2013-ban vált teljesen működőképessé, és azóta felbecsülhetetlen értékű eszköznek bizonyult a világegyetem titkainak feltárásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik