Tech

Mielőbb frissítsen, ha régebbi Windows rendszert használ

ROBYN BECK / AFP
ROBYN BECK / AFP

A Google jövőre adja ki a Chrome böngésző végső frissítését a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszerekre. A Chrome 110, amely az előzetes tervek szerint 2023. február 7-én jelenhet meg, a Google support oldala szerint az utolsó olyan verzió lesz, amely támogatja a két régebbi Microsoft operációs rendszert – írja a Bleeping Computer.

Ez pedig nagyobb veszélyt jelenthet, mint gondolnánk. Annak ellenére, hogy a Windows 7 2009-ben jelent meg, és a Microsoft már 2020-ban megszüntette annak hivatalos támogatását, az adatok szerint az operációs rendszer még mindig rengeteg PC-n fut. A Windows 7 még mindig a Windows rendszerek több mint 10 százalékát fut világszerte, ami nagyjából 100 millió gépet jelent. A Windows 8.1 mindössze a PC-k 2,7 százalékán fut a Statcounter GlobalStats adatai szerint, ám még ez is több tíz millió gépet jelenthet.

Azáltal, hogy a Google elengedi a régi operációs rendszerek támogatását, jelentős biztonsági kockázatot alakulhat ki.

A Chrome a 110-es verzió kiadása után is működni fog, de a hivatalos tájékoztatás szerint a jövőben nem kap sem rendszer-, sem biztonsági frissítéseket Windows 7 vagy Windows 8.1 operációs rendszereken. Ha tehát még mindig az említett régebbi operációs rendszerek valamelyikét futtató rendszert használ, érdemes mielőbb frissíteni. Így megkaphatja az operációs rendszeréhez tartozó biztonsági frissítéseket, és kihasználhatja a Chrome legújabb funkcióit és biztonsági fejlesztéseit is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik