Tech

5,3 milliárd mobilt dobunk el szemétként idén

A nemzetközi Elektromos és Elektronikai Hulladék (WEEE) Fórum szerint idén 5,3 milliárd mobiltelefont fognak kidobni világszerte – írja a BBC. A becslés globális kereskedelmi adatokon alapul, és megerősíti a növekvő e-hulladék egyre súlyosabb problémáját.

A szakértők szerint sokan megtartják régi készülékeiket, ahelyett, hogy leadnák újrahasznosításra azokat. Újrahasznosítás nélkül az új eszközök elkészítéséhez szükséges értékes anyagokat, így a rezet és a kobaltot ki kell bányászni, ami további terhet rak a környezetre.

Az emberek hajlamosak nem felismerni, hogy ezek a látszólag jelentéktelen tárgyak nagy értéket képviselnek, és globális szinten együtt hatalmas mennyiségeket tesznek ki

Pascal Leroy, az WEEE Fórum főigazgatója. A becslések alapján világszerte 16 milliárd mobiltelefon létezik, Európában a készülékek közel harmada már nincs használatban.

OwenPrice / Getty Images

A WEEE Fórum szerint az e-hulladék mennyisége a mosógépektől a táblagépeken át a GPS eszközökig 2030-ra 74 milliárd tonna lesz. Magdalena Charytanowicz, a szervezet munkatársa hozzátette, a készülékek nagyon fontos alapanyagokat tartalmaznak, amelyeket más eszközökben, például szélturbinákban, elektromos autók akkumulátorában vagy napelemekben lehetne felhasználni.

Jelenleg világszerte csupán az e-szemetek 17 százalékát hasznosítják újra megfelelően. Az ENSZ célja, hogy jövőre elérjék a 30 százalékos arányt. Az e-hulladék a leggyorsabban gyarapodó és legkomplexebb szeméttípus, amely a természetre és az emberi egészségre egyaránt veszélyes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik