Tech

Így nézne ki egy atomrobbanás testközelből

DOE / AFP
DOE / AFP

A kubai rakétaválság óta nem volt ilyen magas a nukleáris fenyegetés szintje, jelentette ki a napokban Joe Biden amerikai elnök. Az orosz-ukrán háború következtében fennálló készültség világszerte érezhető, ennek is tudható be, hogy a közösségi médiában rengetegen, több mint 12 millióan nézték már meg azt a videót, amelyen egy atomrobbanás hatását lehet megnézni, a virtuális valóságnak köszönhetően szinte testközelből. A szimuláció egy strandról mutatja be a robbanás pillanatát, valamint az azt követő pusztítást.

Az IFLScience szerint a videón egy stratégiai atombomba robbantása látható, amely méreteiben hasonlít az amerikai katonai tesztek során bevetett robbanófejekéhez. A videó alatt az egyik kommentelő felvetette, hogy a robbanásban lévő személy nem lenne biztonságban, mivel a robbanás nagyobb, mint a horizonton lévő hüvelykujja. Az elképzelés – amelyet a Fallout című posztapokaliptikus videojáték-sorozat és annak kabalája tett népszerűvé – szerint, ha a nukleáris robbanás kisebbnek tűnik, mint a kinyújtott kezünk végén lévő hüvelykujjunk, akkor elég messze vagy ahhoz, hogy biztonságban legyél.

Ez azonban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatala szerint tévedés. Bár az egyszerű elmélet tudományos szempontból nem értelmezhető pontosan, a Leicesteri Egyetem fizikusai egy egyetemi folyóiratban megjelent tanulmányukban kifejtették, hogy kisebb robbanások esetén a szabály működhet.

A vizsgálat kimutatta, hogy ha egy 15 kilotonnás atombomba felrobban, és a karnyújtásnyira kinyújtott hüvelykujjad éppen eltakarja a robbanást, akkor a legtöbb negatív sugárzási hatást túlélheted.

Ez azonban csak akkor igaz, ha fél óra alatt legalább 1,65 kilométer hosszan futsz oldalirányban – feltéve, hogy közvetlenül a robbanással szemben állsz, írták. Hozzátették: amennyiben a gombafelhő szára kisebb, mint a hüvelykujjunk, az azt jelentheti, hogy viszonylag biztonságban lehetünk, de ettől függetlenül mindig a menekülés és az evakuálás a biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik