Tech

Először érte el az űrt egy amerikai őslakos nő

Két amerikai, egy orosz és egy japán űrhajós indult el szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja az MTI. A csapatot a floridai Cape Canaveralről felbocsátott, a SpaceX által gyártott Crew Dragon űrhajó szállítja. Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani.

Húsz éve ez az első, az Egyesült Államokból indított űrhajó, amelynek fedélzetén egy orosz kozmonauta is utazik. A Crew-5 misszió legénységének tagjai az amerikai Nicole Aunapu Mann és Josh Cassada, a japán Vakata Koicsi, illetve az orosz Anna Kikina.

Mann az első amerikai őslakos nő az űrben.

A csapat egy amerikai-olasz legénységet vált, Mannék öt hónapot fognak eltölteni az ISS-en tudományos kísérleteket végezve. A tervek szerint űrhajójuk csütörtökön este csatlakozik majd a mintegy 420 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Szeptember 21-én az amerikai Francisco Rubio, illetve az orosz Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin űrhajósokkal a fedélzetén indították el a Szojuz MSz-22 űrhajót az ISS-re a kazahsztáni Bajkonurból. Ez volt az első közös amerikai-orosz űrrepülés a február 24-i ukrajnai orosz invázió óta.

A NASA és a Roszkozmosz júliusban írt alá keresztrepülésekről szóló megállapodást. Ennek értelmében a Nemzetközi Űrállomásra orosz kozmonauták amerikai, illetve amerikai asztronauták orosz űrhajókkal utazhatnak, így biztosítva a folyamatos orosz és amerikai jelenlétet a fedélzeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik