Tech

Az élet hiányzó eleme rejtőzhet ezen a holdon

A Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus egy ideje rendkívül fogalkoztatja a csillagászokat, mivel jeges felszíne alatt egy hatalmas vízóceán rejtőzik. A mélyben olyan geológiai folyamatok is zajlanak, amelyek a Földön támogatják bizonyos létformák fennmaradását. Sok kutató úgy véli, hogy a Naprendszerben az Enceladuson találhatjuk meg a legnagyobb eséllyel az idegen életet.

Ezt igazolja egy, a közelmúltban megjelent tanulmány, amely alapján foszforral lehet tele a hold óceánja – írja a Space.com.

Az anyag rendkívül fontos az általunk ismert életnek, többek között a DNS létrejöttéhez is hozzájárul.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a foszfor ritka lehet az égitesten. A szakértők az objektum felszínén lévő gejzírek kitöréseit elemezve tudnak következtetni az óceán összetételére, folyamataira. A kiáramló anyagot a NASA Cassini űrszondája többször is megvizsgálta, az űreszköz küldetése 2017-ben ért véget. A vízben több olyan anyagot is detektáltak, amely meghatározó a földi élet számára, a foszfor azonban egyelőre hiányzik.

MARK GARLICK/SPL / Getty Images

2018-ban a Harvard Egyetem kutatói, Manasvi Lingam és Avi Loeb megállapították, hogy az anyag igen ritka lehet a helyi óceánban, mivel a tengerfenék szikláiban lévő foszfor lassan oldódik a vízben. Csihua Hao, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársa kollégáival most ezt az elképzelést cáfolják.

A szakértők úgy gondolják, hogy a 2018-as tanulmány elavult geológiai modelleken alapult. Christopher Glein, a Southwest Research Institute munkatársa és a csapat tagja szerint a foszfort közvetlenül még észlelni kell ugyan, de így sikerült igazolni elérhetőségét a kéregben.

A kutatók a legújabb adatok segítségével folytattak modellezést. A csapat azt vizsgálta, hogy az értékes anyagban gazdag ásványok miként oldódnak az Enceladus óceánjában. Az eredmények alapján az ortofoszfát oldódási aránya a véltnél sokkal magasabb, így több tízezer évre elegendő foszfort adhat a potenciális mikroorganizmusoknak.

Glein szerint a háttérben meghúzódó geokémia elkerülhetetlenné teszi az oldott foszfor jelenlétét. Az anyag közel azonos vagy magasabb arányban fordulhat elő a hold óceánjában, mint a mai Föld tengereiben.

Érdemes hozzátenni, hogy a foszfort továbbra sem sikerült kimutatni az égitesten. Ahhoz, hogy jobban megismerjék az Enceladus óceánját, újabb űreszközt kell küldeni az objektumhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik