Tech

Így spórolhatunk a laptopunk fogyasztásán

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A megnövekedett rezsiköltségek miatt ma már szinte mindenki próbál valahogy spórolni a gáz- és villanyfogyasztásán. Utóbbiban komoly szerepet játszanak a számítástechnikai eszközök, azonban ezek fogyasztását néhány egyszerű trükkel jelentősen csökkenthetjük. Így van ez a számítógépekkel és a laptopokkal is, amiket a home office miatt sokan használnak otthon. A Laptophardware.hu szakértői összegyűjtötték, hogyan tudunk apró változtatásokkal spórolni a laptopunk fogyasztásán.

Wi-Fi és Bluetooth

Az internet elengedhetetlen kellék lett, azonban érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy vajon érdemes-e mindig bekapcsolva hagyni a laptopunkon a funkciót? Ha az irodában vagy otthon használjuk a laptopunkat munka közben, érdemes átdugni a vezetékes internet (ethernet vagy LAN) kábelére a gépet. Ebben az esetben két dolog történik:

egyrészt nem fogja használni a Wifi-t és lényegesen kevesebbet fogyaszt majd, ezáltal később merül le, másrészt pedig gyorsabb is lesz a kapcsolat.

Krajnyák Tamás, a portál operatív vezetője szerint hasonlóan jó példa a felesleges fogyasztásra a Bluetooth folyamatos használata. Érdemes ezt is kikapcsolva tartani, ha nincs szükségünk rá, hiszen ez teljesen felesleges plusz funkció a laptopunknak, amely indokolatlanul használja fel az erőforrást.

Fényerő beállítás és billentyűzet világítás

A fényerő sarkalatos pontja a felesleges energiafelhasználásnak, elég csak a mobilunkra gondolnunk, ahol szintén érdemes minél kisebb fényerőt használni, hogy ne merüljön le idő előtt. Az okostelefonokhoz hasonlóan a laptop esetében is előnyös elkerülni, hogy a legmagasabb fokozatot használjuk munka közben. Hasonló a helyzet a billentyűzet világításával is, ugyanis ennek használata nem minden esetben indokolt. Ha ezekre figyelünk, sokat megtakaríthatunk a gép fogyasztásából.

HDD helyett SSD, és a töltés

Az SSD-t a gyors sebességéről ismerik a legtöbben, azt viszont kevesen tudják, hogy a fogyasztásban is lényegesen kedvezőbb adatokat produkál, mint a hagyományos HDD. Nagyon sokat számít, hogy a HDD mechanikus szerkezettel működik, míg az SSD teljesen digitális, ezáltal lényegesen kevesebb energiára van szüksége a működéshez. Ha tudjuk, cseréljük le már csak azért is, mert lényegesen gyorsabb lesz a laptopunk. Végül a töltéssel is érdemes vigyázni.

Amikor már teljesen feltöltődött a laptopunk akkuja, akkor húzzuk ki a konnektorból a töltőt, ugyanis, ha azt a bedugva felejtjük, akkor folyamatosan fogyasztani fog valamennyi áramot. Teljes feltöltés után a laptopból is húzzuk ki a töltőt, ezzel a készüléket is védhetjük, illetve természetesen a pénztárcánkat is

– jelezte a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik