Tech

Egy NAS-sal nemcsak privát felhőszolgáltatásunk lehet, de a Google Workspace is kiváltható

A Google még januárban jelentette be, hogy 2022-ben minden G Suite-felhasználót átvált Workspace-re, júliustól pedig csak azok használhatják az utóbbi szolgáltatást, akik hajlandók fizetni érte. Májusban aztán visszakozott keresőóriás: aki június 27-ig jelezte, hogy változatlan feltételekkel kívánja használni a szolgáltatást, annak a továbbiakban sem kell fizetnie – már persze akkor, ha nem kereskedelmi céllal hasznája a Workspace-t.

Viszlát, G Suite!

Ez persze azokon nem segített, akik magánszemélyként és üzleti felhasználóként tovább szerették volna használni a szolgáltatás, hiszen ebben az esetben mindenképpen fizetni kell a Google Workspace valamelyik csomagjáért. Ennek összege a felhasználók számának és a választott csomag függvényében változik. A legalapabb (Business Starter) csomag (az első évben) 1890 forint, méghozzá havonta, felhasználónként. Ez egy embernek évente kevesebb, mint 25 ezer forint költség, ha viszont üzleti felhasználás esetén többen vennék igénybe a szolgáltatást, akkor már érdemes elgondolkodni a Google-ről történő leszakadásról, és egy privát felhőszolgáltatás létrehozásáról, hosszú távon ugyanis megspórolhatók a keresőóriásnak fizetendő költségek.

Egy hálózati meghajtóval (NAS), és a megfelelő szolgáltatásokkal például szinte teljesen kiváltható a Google Workspace, a tajvani Synology termékei pedig mindezt egyben kínálják a felhasználóknak. Ugyan egy kétrekeszes Synology DS220+ ára nagyjából 150 ezer forint (és akadnak ennél drágább modellek is), de öt felhasználó esetén egy ilyen eszköz kevesebb, mint 2 év alatt megtérül – már ha azt nézzük, hogy mennyit kellene fizetni ennyi időre a Google Workspace legolcsóbb Business Starter opciójáért. A drágább csomagoknál egy NAS akár hamarabb is visszahozhatja az árát.

Synology

Egy Snyology NAS-t választva nemcsak a hardvert kapjuk meg, de olyan operációs rendszert (DiskStation Manager), aminek a használata nemcsak ugyanolyan egyszerű, mint a Windows, de a Package Center nevű „szoftveráruházban” megtalálhatók azok a kiegészítések, amik segítségével kiválthatók a Google felhőszolgáltatásai. A Gmail helyettesítésére ott a tetszés szerint konfigurálható, több domain kezelésére is alkalmas Synology MailPlus kliens, a Google Contacts pedig helyettesíthető a Snyology Contacts szolgáltatással, amibe könnyedén importálhatók a kontaktlisták a Google, a Microsoft Outlook és a CardDAV kompatibilis szerverekről.

A Google Calendar kiváltható a Synology Calendar csomaggal, és még a Google Drive-nak is van alternatívája, a Synology Drive, ami szintén lehetővé teszi, hogy bármikor, bármilyen platformról elérhetők legyenek a hálózati meghajtón tárolt fájljaink. És nemcsak az elérés biztosított, de a biztonságos megosztás, a hozzáférések menedzselése és az SSL titkosítás is. Emellé adott a folyamatos szinkronizálés és az akár időzített biztonsági másolat készítésének lehetősége is.

A Google Fotók helyettesítésére adott a Synology Photos, az keresőóriás irodai alkalmazásai (mint pl. a Google Docs) pedig kiválthatók a Synology Office nyújtotta alternatívákkal, amiknél ugyanúgy adott a valós idejű közös felhasználás, mint a Google Workspace esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik