Tech

5G-vel irányítható versenyautót rakott össze a Vodafone és a BME

Vodafone
Vodafone

Távirányítású versenyautót mutatott be a Vodafone, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói terveztek és építettek meg a Formula Student mozgalom keretén belül. A bemutatón a távirányítással vezérelt autót az 5G-hálózat sebességének köszönhetően közel valósidejű választ adott az utasításokra, derül ki a cég közleményéből.

A technológiai demonstráció a Vodafone szerint kiválóan szemlélteti az ötödik generációs mobilhálózat alacsony késleltetési idejét, valamint a privát hálózat által kínált minőséggaranciát. A Hungaroring gyakorlópályáján szeptember 17-én tartott teszten az 5G technológiának köszönhetően a BME Formula Racing Team csapatának versenyautóját távolról is biztonságosan lehetett vezetni.

A teleoperációhoz és a valós idejű adatgyűjtéshez szükséges stabil adatkommunikációs csatornát a Vodafone biztosította. Dobó Mátyás vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettes szerint a megoldás jó példája annak, hogy a technológiai innováció által hogyan tehető hatékonyabbá a járműipar.

A cég szerint a távvezérlés meghatározó szerepet tölt majd be a jövőben a logisztika és az ipar területein.

Az 5G magánhálózat a gépipar teljes területén új távlatokat nyithat, hiszen stabil, és alacsony késleltetésű a rendszer, ráadásul költséghatékonyabb és biztonságosabb is, mint a korábbi vezetéknélküli rendszerek. Az 5G kapcsolat emellett alkalmas az autók folyamatos diagnosztikai adatainak megküldésére, ahogy az autók közötti információcserére is — ezzel támogatva az autonóm vezetést, és az okos városok úthálózatainak növelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik