Nem lehetetlen a végtagok visszanövesztése

Az egerekhez hasonlóan az emberek is képesek lehetnek bizonyos regenerációra.
Kapcsolódó cikkek

Mint azt tapasztaljuk, testünk regenerációs képessége igencsak korlátolt. Egy friss kutatás szerint azonban át lehet lépni ezeken a határokon, amennyiben teljesülnek bizonyos feltételek – írja a ZME Science. A Development Biology folyóiratban közzétett kutatás szerint megkérdőjelezhetők azok a hiedelmek, miszerint az emlősök csak meghatározott mértékig tudnak regenerálódni. Ráadásul azt is kétségbe vonják, hogy ez a képesség csak a bőrre és a májra korlátozódna.

A texasi A&M School of Vaterinary and Biomedical Science kutatói évekig tartó vizsgálódás után bizonyították, hogy az emlősök ténylegesen képesek regenerálni elveszett szöveteket, ha a megfelelő feltételek teljesülnek. Példaként ott vannak a szalamandrák, amelyek olyan komplex struktúrák regenerálását is véghez tudják vinni, mint például a csontozatuk, ízületük, vagy egyes végtagjaik esetében.

A kérdés már csak az, hogy ez a mechanizmus átültethető-e az emberre. 

A kutatók általános következtetésével ellentétben nem biztos, hogy az emlősöknél az idegek jelentik a kulcsot a végtagok regenerációjához. Mint kiderült, ennek véghez viteléhez ugyanis elengedhetetlen a mechanikai terhelés, az idegek hiánya viszont elméletben nem gátolja ezt a potenciális képességet. Ennek bizonyítására egérkísérletekbe kezdtek, és olyan technikát vetettek be, amilyet a NASA is használ a gravitáció nélküli környezet hatásainak tanulmányozására.

Bár az állatoknak sok idegük volt, kiderült, hogy erőhatás kifejtése nélkül az egyes végtagok nem tudtak regenerálódni.

Amint azonban a terhelés visszatért, néhány hét elteltével elkezdett visszanőni a testrész. Kiemelték: nyomás mellett még funkcionális idegkapcsolatokra sincs szükség – igaz, ebben az esetben lassabb lehet a gyógyulás. Számos vizsgálatot végeztek szalamandrákkal, amelyek azt bizonyították, hogy amennyiben eltávolítják az idegeket, képtelenek a regenerálódásra. Viszont az emberek esete jobban hasonlít az egerekéhez.

A portál közölte, az eredmények amellett, hogy megkérdőjelezik az emberi regenerációval kapcsolatos korábbi feltételezéseinket, reményre is adnak okot. Ha a folyamat kibontakozásához nincs szükség idegekre, akkor ez azt is jelentheti, hogy az idegek maguk is olyan szövettípusok lehetnek, amelyeket a szervezetünk képes regenerálni. Bár a tényleges emberi regeneráció még nagyon messze van, az eredmények azt mutatják, hogy lehetséges, és hogy ez egy életképes kezelési lehetőség lehet a sérült idegpályák kezelésére.