Tech

100 millió Celsius-fokos forróságot hoztak létre a Földön

Egy dél-koreai-amerikai együttműködés keretében komoly előrelépés értek el a fúziós energia területén – írja a Phys.org.

A szakértők olyan reakciót hoztak létre, amely 100 millió Celsius-fokon 20 másodpercen át tartott.

Az elmúlt években sok kutató kezdett el azzal foglalkozni, hogy miként lehet fenntartani a fúziót. A hosszú távú cél az, hogy a reakcióra alapozva erőműveket hozzanak létre, a technológia ugyanis fordulatot hozhatna az energiatermelésben.

Bár az utóbbi időkben számos előrelépés történt a területen, a fúzió ellenőrzése egyelőre nagyon nehéz: a legkisebb változások is instabilitáshoz vezetnek, ellehetetlenítve a reakciót. A legnagyobb problémát a keletkező, több millió Celsius-fokos hő kezelése okozza. Ilyen forró plazmát csak mágnesekkel lehet a helyén tartani.

sakkmesterke / Getty Images

Az anyag kezelésére két módszert dolgoztak ki, az egyik lényege, hogy olyan formában tartják a plazmát, ami megakadályozza annak elszökését. A másik technika, amelyet a Koreai Szupravezető Tokamak Kutatóközpontban is használnak, ennek lényege, hogy a plazma közepén egy nagy nyomású területet alakítanak ki, ami segíti a forró anyag irányítását. A kutatók szerint utóbbi megoldással sokkal sűrűbb plazma keletkezik, éppen ezért választották ezt. A nagyobb sűrűségnek köszönhetően magasabb hőmérséklet hozható létre a mag közelében, az anyag szélei ezzel szemben kevésbé forróak, ami megkönnyíti a tárolást.

A legújabb kísérletben 100 millió Celsius-fokot értek el, a reakciót pedig 20 másodpercen át fenn tudták tartani. Korábban elértek már hasonló hőmérsékletet, illetve időtartamot, a kettőt együtt viszont még nem. A szakértők következő célja az, hogy modernizálják létesítményüket, és újabb kísérleteket végezzenek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik