Tech

Rekordbírságot kapott az Instagram

Eliano Imperato / Controluce via AFP
Eliano Imperato / Controluce via AFP

Az ír adatvédelmi bizottság 405 millió eurós (162 milliárd forintos) bírságot szabott ki a Meta vállalatra, miután vizsgálatot indított a tizenéves felhasználók adataival kapcsolatos visszaélések miatt. Caolmhe McGuire, a DPC szóvivője szerint a döntést és a bírságot múlt pénteken véglegesítették, a részleteket pedig jövő héten teszik közzé.

A közel két évvel ezelőtt indított vizsgálatban számos GDPR-szabály megsértésével vádolták meg a céget. Az egyik probléma az volt, hogy az Instagram lehetővé tette a 13-17 éves fiataloknak, hogy üzleti fiókokat hozzanak létre a platformon, ami nyilvánosan elérhetővé tette elérhetőségi adataikat. A felhasználók egy része a vádirat szerint ugyanakkor csak azért használt üzleti fiókot, mert azzal több, a profiljukkal kapcsolatos kimutatáshoz juthattak hozzá. Az Instagram állítólag egyes fiatal felhasználók fiókjait is alapértelmezés szerint nyilvánossá tette.

Ez a harmadik, és egyben a legnagyobb bírság, amelyet a DPC kiszabott a Metára kiszabott.

A korábbi rekordot a WhatsApp tartott, amely mintegy 225 millió eurós (90 milliárd forintos) bírságot kapott, amiért nem tájékoztatta megfelelően az uniós polgárokat arról, hogyan gyűjtötte és használta fel az adataikat, ahogy arról sem, hogyan osztotta meg azokat a Metával. A DPC jelenleg is több tucat vizsgálatot folytat a nagy technológiai cégek ellen, köztük több, a Meta adatkezelési gyakorlatát érintő vizsgálatot is.

A techóriás a Politicónak adott nyilatkozatában közölte: már több mint egy éve frissítette irányelveit, így minden 18 év alatti felhasználó fiókja automatikusan privátra van állítva, amikor csatlakozik az Instagramhoz. Így csak az általa ismert emberek láthatják, hogy mit posztol, és a felnőttek nem tudnak üzenetet küldeni azoknak a tizenéveseknek, akik nem követik őket. A vállalat azt is elmondta az AP-nek, nem értenek egyet az ítélettel, és szándékukban áll fellebbezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik