Tech

Mérgező, mégis életet menthet egy érdekes folyadék

Egy hongkongi kutatócsoport létrehozott egy apró mágneses robotot, amely képes manőverezni a testünkben, és az oda nem illő tárgyakat kikapni. Az orvosok helyébe lépő kis robot nemnewtoni folyadékok, polivinil-alkohol és bórax kombinációjából készült. Ezek sajátossága, hogy nagy sebességű erővel történő ütközéskor szilárd tárgyként viselkedik, lassabb erő hatására azonban folyadékként – írja a SlashGear.

Mint a kutatók elmondták, a robotot azért nevezik mágnesesnek, mert mágnesekkel lehet irányítani, így az orvosok közvetlenül oda irányíthatják, ahol szükség van rá. A nyálka így képes elérni és bekapszulázni tárgyakat, majd magához véve kihozni azokat a testből. A Guardiannak megszólalva a robotot létrehozó kutatók elmondták, a technológia fő felhasználási területe az emésztőrendszeren belül lenne. Ily módon ugyanis a lenyelt és a szervezetből eltávolítandó idegen tárgyak felszedésére is alkalmas lenne.

A mágneses nyálkás robot előtt azonban még rengeteg teszt áll, mielőtt bevethetővé válna. Az egyik probléma az, hogy a nyálkán lévő bevonat szilícium-dioxidból készült, ami mérgező. Igaz, ha a szilícium-dioxiddal bevont nyálka csak rövid ideig lenne a szervezetben, egy nagyobb kárt okozó idegen anyag ellen bevethető lenne. A mágneses nyálkás robotot orvosi környezetben kell majd tesztelni ahhoz, hogy a jövőben használni lehessen. Az anyag tevékenységéről a portál videót is készített:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik