Tech

Jönnek a zöld, hidrogéncellás tehergépkocsik

Dachser
Dachser

Zéró kibocsátású, hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsikat helyez forgalomba jövőre a Dachser logisztikai szolgáltató cég Németországban – olvasható a vállalat közleményében.

Elsőként egy 27 tonnás Hyundai Xcient típusú hidrogéncellás tehergépkocsi áll majd forgalomba, melyet regionális szállítmányozásra, valamint a menetrend szerint induló éjszakai járatokhoz használják majd Berlinben. Egy másik hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsi, a 19 tonnás Enginius Bluepower pedig 2023 közepén kezdi meg szállítást Hamburg belvárosában.

A Dachser tervei szerint a Hyundai Xcient típusú hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsik 2023 elején indulnak majd el Magdeburgban. A 27 tonna megengedett össztömegű és 18 raklaphelyet kínáló jármű hatótávolsága pedig akár 400 kilométer is lehet, ami azt jelenti, hogy akár két műszakban is használható. A teherautót hivatásos férfi és női sofőrök vezetik majd, akik erre vonatkozó képzésben részesülnek.

A FCEV (Full Cell Electric Vehicle) tehergépkocsikat nappal a Magdeburg környéki regionális elosztási feladatokban tesztelik, éjszaka pedig a Dachser Berlin-Schönefeld-i kirendeltség rendszerforgalmában. Éjszakai használat esetén a károsanyag-kibocsátásmentes tehergépjárművet tandem cserélhető pótkocsival üzemeltetik. Az új tehergépkocsik átadásához hidrogén-utántöltő létesítmények is rendelkezésre állnak majd. Stefan Hohm, a vállalat fejlesztési vezetője szerint hatalmas előrelépést jelenthet az éles teszt:

A Kempteni egyetemmel végzett tudományos munka részeként már kidolgoztuk a hidrogénnel üzemelő teherautókban rejlő jelentős potenciálokat a Dachser európai gyűjtőszállítmányozási hálózatára. Az első hidrogén üzemanyagú tehergépkocsik üzembe helyezésével értékes gyakorlati tapasztalatokra tehetünk szert és már várjuk ennek további fejleményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik