Tech

Repülő, és egyben önvezető autót tervez a kínai Volkswagen

VW Group China
VW Group China

A német Volkswagen kelet-ázsiai leányvállalata, a VW Group China (VGC) nemrég bemutatta az első elektromos, függőlegesen fel- és leszálló drón (eVTOL) prototípusát, amely a V.MO elnevezést kapta. A tervek szerint az elektromos hajtású repülő autó négy utas szállítására lenne alkalmas, amellyel könnyedén ki lehetne kerülni a reggeli csúcsforgalmat, írja a SlashGear.

A modell prototípusa a Repülő tigris becenevet kapta, fekete-arany színű festése miatt – mondta Zhou Jin, a projekt termékmenedzsere. A vállalat döntése szerint fel fogják gyorsítani a szoftverfejlesztést és a helyi kutatás-fejlesztést, hogy a következő néhány évben kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a repülő autók. A szakember közölte:

A függőleges mobilitás valószínűleg a jövő városi és helyközi közlekedésének fontos része lesz a kínai megapoliszokban. Az eVTOL légi járművek képesek lesznek az utasok gyorsabb, hatékonyabb és rugalmasabb szállítására, mint a jelenlegi földi megoldások, rövid és közepes távú utakon.

A kínai Volkswagen X-szárnyas konfigurációjú nyolc rotorral – a felhajtóerő előállításához – és két propellerrel – vízszintes repüléshez – rendelkezik. A repülőgép hossza nagyjából 11 méter, a fesztávolsága pedig 10,6 méter. A drón motorjának és akkumulátorának specifikációiról egyelőre semmit nem tudni, azonban a cég közlése szerint nagyjából 200 km-t lehet egy töltéssel megtenni a levegőben. A VGC még 2022-ben megkezdi a tesztrepüléseket, és a tervek szerint 2023 nyarán már komolyabb tesztek is következhetnek.

VW Group China

A végső tervek között négyszemélyes utastér és egy önvezető szoftver víziója is szerepel – ami azt jelentené, hogy az utasoknak nem lenne szüksége pilótaengedélyre sem. Nem a VGN az egyetlen cég ami repülő autókat tervez: a Renault 2021-ben jelentette be az Air4 prototípusát, amellyel a 4L ferdehátújának 60. évfordulóját szeretnék megünnepelni. A szlovákiai Klein Vision nevű startup 2017 óta dolgozik az AirCar prototípusán, amely sokkal inkább hasonlít egy szárnyas autóra, mint drónra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik