Tech

Itt van a PET-palackból készült gumiabroncs

Sascha Schuermann / Continental
Sascha Schuermann / Continental

Az újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliésztert tartalmazó Continental abroncsok mostantól minden európai kereskedő számára elérhetőek, jelentette be közleményében a német vállalat. A technológiáról 2021 szeptemberében rántotta le a leplet a német cég, ekkor közölték, a gyártásához poliészterfonalat fognak alkalmazni. Ezt használt PET-palackokból nyerik ki bármiféle közbenső kémiai lépés nélkül, amelynek köszönhetően a technológia sokkal hatékonyabb, mint az egyéb módszerek, melyek során a PET-palackokat nagy teljesítményű poliészterfonalakká dolgozzák fel.

A Continental 2022 áprilisában kezdte meg az úgynevezett ContiRe.Tex technológiával készült abroncsok sorozatgyártását, amely teljes mértékben helyettesíti a hagyományos poliésztert az abroncsok vázában. A gumiabroncsgyártó jelenleg három modellt kínál öt méretben, melyek mindegyike újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készült: a PremiumContact 6-ot, az EcoContact 6-ot és az AllSeasonContact négyévszakos gumiabroncsot. A technológiához használt palackok kizárólag olyan régiókból származnak, ahol nem működik zárt rendszerű újrahasznosítás.

Egy szabványos személygépkocsiabroncs-készlethez nagyjából 40 újrahasznosított PET-palack anyagát használják fel.

A ContiRe.Tex technológiával készült gumiabroncsok oldalfalán egy speciális logó található, amelyen az olvasható: „újrahasznosított anyagot tartalmaz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik