Tech

Itt az eszköz, ami sokaknak adhatja vissza a látását

AFP PHOTO / Mojo Vision
AFP PHOTO / Mojo Vision

A kaliforniai Mojo Lens vállalat a riválisokhoz (Google, Apple) képest később, 2015-ben kezdett el dolgozni AR-kijelzős kontaktlencsén, azonban úgy tűnik, ők állhatnak a legközelebb az első ténylegesen működő, látássegítő okoseszköz kifejlesztéséhez. Drew Perkins, a vállalat vezérigazgatója szerint a technológia már közel áll ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, azonban ezelőtt még számos klinikai tesztet el kell végezniük – olvasható a közleményben.

A Mojo Lens kiterjesztett valósággal (AR) kontaktlencse specifikációi szerint a középpontban egy 14 ezer pixeles MicroLED kijelző áll, ami kevesebb, mint 0,5 mm átmérőjű és 1,8 mikronos pixelosztással rendelkezik. A Mojo szerint ez a kijelző a világ legkisebb és legsűrűbb kijelzője, amit ilyen célokra terveztek. Ráadásul ebbe az apró eszközbe sikerült beletenni gyorsulásmérőt, giroszkópot és magnetométert is, amelyek folyamatosan nyomon követik a szemmozgásokat, így az AR-kép eközben is mozdulatlan marad. Maga a rendszer egy egyedi és intuitív, szemkövetésen alapuló interfésszel vezérelhető, így nem kell a felhasználóknak a kezükkel hadonászni a működtetéshez.

A tesztek során a kontaktlencse képes volt egy működő iránytűt, képeket és különböző szövegeket is megjeleníteni.

A Mojo Lens szerint az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy mindezt vezetékek nélkül legyenek képesek elérni. A termék ezért saját, orvosi minőségű mikroakkumulátorokat és egy saját fejlesztésű energiagazdálkodási rendszert használ. Azonban a teljes körű működéséhez továbbra is elengedhetetlen egy nyakba akasztható „relé-kiegészítő” a Leet szerint, amelyben egy processzor, egy GPU és egy 5 GHz-es rádió kapott helyet.

A vállalat közlése szerint ugyan a projekt előrehaladott állapotban van, a bolti megjelenésre még sokat kell várni. Az eszköz egészségügyi hatásairól ugyanis egyelőre keveset tudni, valamint az sem ismert, hogy a termék mennyire melegszik fel. Márpedig a szemnél ez kifejezetten fontos tényező. A Mojo Lens emellett mindenképp el akarja hagyni a nyakba akasztható energiaforrást, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne a termék. Az okoseszköz rengeteg lehetőséget tartogat: a sport, a közlekedés, és az egészségügy területén is jó eséllyel bevethető lesz, nem mellesleg a látássérült embereken segíthet majd az AR-kontaktlencse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik