Tech

Atommeghajtású űreszközt fejlesztene az amerikai hadsereg

Az atomenergiában rejlő lehetőségeket akarja kiaknázni a világűrben az amerikai Védelmi Innovációs Egység (DIU) – írja a Space.com. A szervezet feladata az, hogy felkészítse a hadsereget az újonnan megjelenő kereskedelmi termékek használatára.

A csoport május 17-én két prototípus-szerződést jelentett be, a cél, hogy szemléltessék a következő generációs űrhajók atommeghajtási és energetikai képességeit.

A projekt keretében 2027-ben próbálnák ki először az űrben az új rendszereket

Szerződést két vállalattal, az Ultra Safe Nuclearral és az Avalanche Energyvel kötöttek. A cégeknek egy-egy kis, atommeghajtású űreszközt kell építeniük, amelyeket a Föld és a Hold között tesztelnének.

Fei Huang / 500px / Getty Images

Az Egyesült Államok egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy ellenőrizni tudja az űr ezen régióját. A DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) szintén egy atommeghajtású űreszközt, egy nukleáris atomrakétát akar létrehozni, amelyet a ciszlunáris űrben vetnének be.

Az Ultra Safe Nuclear az EmberCore-t készítené el, ez egy nukleáris, radioizotópos akkumulátor. Az Avalanche Energy az Orbitronnal egy olyan rendszert fejlesztene, amelyben az ionokat elektrosztatikus mezőkben ejtik csapdába egy magnetron segítségével, hogy az elektronokat közelebb tudják tartani atommagjukhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik