Tech

Utódot kap a legjobb zajszűrős fejhallgató

Sony
Sony

A Sony 2016-ban dobta piacra az első zajszűrős fejhallgatóját, akkor még MDR-1000X néven, ami olyan jól sikerült, mind a dizájn, mind a hangzás, mind a külvilág zajainak kiszűrését illetően, hogy rövid idő alatt jelentős siker lett. A japán gyártó ezt nem is hagyta parlagon, és jól sikerült bemutatkozás óta folyamatosan dobja piacra a füles újabb, továbbfejlesztett verzióit. A legújabb, ötödik generációs WH-1000XM5 modellt május 13-án leplezte le a Sony, és ezúttal nemcsak a beltartalom ment át némi változáson, de a dizájn is, így a fejhallgató frissebbnek hat, mint korábban bármikor. Az új külsővel rendelkező eszköz ugyanakkor már nem összehajtható mint az elődei, és ennek megfelelően az alapcsomag részét képező hordtáska is át lett tervezve.

Sony a WH-1000XM5 fekete és bézs színben kerül piacra.

A füles kagylóiban szintetikus bőr fülpárnák kerültek, az állítható fejpánt az elődökénél jóval vékonyabb lett, a töltés továbbra is USB-C porton keresztül történik, nem hiányzik a hagyományos jack csatlakozó, ahogy az irányítást szolgáló, a kagylók külső részén található, jól bevált érintőfelület sem. A bekapcsolás és a zajszűrés/ambient mód továbbra is fizikai gombokkal akitválható, és a WH-1000XM5 már a hangparancsokat is felismeri, méghozzá a Google Asszisztens és az Amazon Alexa rendszerek közreműködésével.

Ennél fontosabb, hogy a WH-1000XM4-hez képest már nem 4, hanem 8 mikrofon kapott helyet az eszközön, az aktív zajszűrés ráadásul mindegyiket használja, és a gyártó ígérete szerint ennek hála a füles már a magasabb frekvenciájú zajokat is nagyobb hatékonysággal tartja a kagylókon kívül. A kéretlen hangok kiszűréséért továbbra is a Sony saját fejlesztésű QN1 HD processzora felel, viszont emellé megkapjuk a WF-1000XM4 fülhallgatóban bemutatkozott V1 processzort is.

Változott a hangkeltésért felelős meghajtó is, a kagylókban már egy új, 30 milliméteres változat kapott helyet, a zajszűrést segítő lágy peremekkel, illetve szénszálas kompozit kupolával, ami hatékonyabb nagyfrekvenciás érzékenységet biztosít. Továbbra is adott a Hi-Res támogatás vezetéken és anélkül is (utóbbinál az LDAC kodeknek hála), és a Sony szerint az átalakított mikrofon elosztásnak hála sikerült javítaniuk a beszélgetések hangminőségén is, így az új füles headsetként is jobban szuperál, mint eddig bármikor. Van továbbá a Bluetooth multipont támogatás, és most sem maradt ki a testreszabhatóság a füles mellé letölthető appon keresztül.

A WH-1000XM5 maximumra töltve 30 órányi üzemidőt biztosít zajszűréssel, anélkül pedig 40 óráig is bírja, mindössze 10 percnyi töltéssel pedig közel 5 órányi zenehallgatást biztosító energia pumpálható az eszközbe. Az új fejhallgató május végén lesz elérhető világszerte, pontos dátum még nincs, ahogy pontos hazai ár sem, de a 399 dolláros árcédulából arra lehet következtetni, hogy 150-175 ezer forint környékén lesz kapható a Sony zajszűrős fülese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik