Tech

Hatalmas napfoltok jelentek meg csillagunkon

Két új napfolt-csoport jelent meg csillagunkon, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban ismét fokozódhat a naptevékenység – írja a Live Science. Az AR2993 és az AR2994 nevű aktív régiókat egy harmadik is kísérheti, amelyre egyelőre kevéssé látni rá. Utóbbi régió a napokban egy flert is produkálhatott.

Az AR2993 és az AR2994 több napfoltból épül fel, egy-egy régió átmérője többszöröse a Földének. Kialakulásukért mágneses zavarok felelősek.

Csillagunk aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, a jelenlegi a 25., és 2019 végén indult meg – a ciklusokat 1775 óta számozzák. A ciklusnak vannak nyugodtabb és eseménydúsabb időszakai, a mostani csúcsot 2024-2025-ben fogjuk elérni. A naptevékenység az elmúlt időszakban látványosabbá vált, ez megfelel a korábbi tapasztalatoknak.

Dean Pesnell, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa szerint a 25. ciklusban a mostaninál jóval nagyobb aktív régiók is kialakulnak majd.

Ez már csak azért is érdekes, mert a napfoltokból származó energia bolygónkat is képes befolyásolni.

Science Photo Library – SCIEPRO / Getty Images

A naptevékenység egyik fajtája, a koronakidobódás révén olyan plazma szabadul fel, amelynek részecskéi a Földet is elérhetik, és interakcióba tudnak lépni a magnetoszférával, illetve a légkör anyagaival. Az ilyen geomágneses viharok során a sarki fények látványosabbá válnak, a részecskék pedig az űreszközöket, a kommunikációt és az elektromos berendezéseket is megzavarhatják. Arról, hogy egy igazán nagy koronakidobódás mit okozna a civilizációnak, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik