Tech

Ez nem sci-fi: orvost holoportálták a Nemzetközi Űrállomásra

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) „holoportálták” a NASA egyik orvosát – írja a ScienceAlert. A szakértő virtuális formában jelent meg, illetve folytatott beszélgetést több száz kilométerre a felszíntől.

Josef Schmidet tavaly októberben vetítették ki az ISS-en a Microsoft holoportációs technológiájával, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók valós időben lépjenek interakcióba távoli személyek 3D-s képével. A kísérletről a közelmúltban számoltak be.

Schmid szerint a megoldás a telekommunikáció egy teljesen új módja. A hagyományos, lebegő holografikus képekkel ellentétben a holoportálás észleléséhez kiterjesztett valóságon alapuló headset szükséges. Ilyen eszköz a Microsoft HoloLens terméke.

Jelen esetben Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség űrhajósa viselte a headsetet. Pesquet Schmiddel és stábjával, valamint Fernando De La Pena Llacával, az Aexa Aerospace vezérigazgatójával folytatott beszélgetést. A vállalat fejleszti a holoportációs szoftvert.

ESA (European Space Agency) astronaut Thomas Pesquet

Bár a Microsoft technológiája különböző fejlettségi szinteken évek óta elérhető volt, most használták először ilyen nagy szabású projekthez. A megoldás űrtechnológiai alkalmazása ígéretes.

A holoportáció révén a jövő földi tudósai kényelmesen léphetnek majd interakcióba az űrhajókon, űrállomásokon vagy egyéb távoli létesítményekben dolgozó űrhajósokkal.

A fejlesztésben a következő lépés az lehet, hogy a holoportáció kétirányúvá váljon. Egyelőre ugyanis a kivetített 3D-s kép csak az egyik oldalon jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik