Tech

Egy csillagközi objektum lépett be a légkörbe 2014-ben

Az amerikai űrparancsnokság (USSC) új memója alapján egy idegen rendszerből érkezett az az apró égitest, amely 2014-ben Pápua Új-Guinea felett jelent meg – írja a Live Science. A 0,45 méter széles objektum 2014. január 8-án lépett be a légkörbe, jóval nagyobb sebességgel, mint a legtöbb meteor, majd megsemmisült.

Egy 2019-es tanulmányban a kutatók az égitest gyorsasága és pályája alapján megállapították, hogy 99 százalékos bizonyossággal a Naprendszeren kívülről jött. A tanulmányt független szakértői csoport nem ellenőrizte, és sosem publikálták folyóiratban, mivel a bizonyításhoz szükséges adatok egy részét titkosította az amerikai kormány.

A USSC kutatói a közelmúltban igazolták a 2019-es eredményeket. A vonatkozó jegyzetet március 1-én adták ki, és John E. Shaw altábornagy, a szervezet parancsnokhelyettese osztotta meg a napokban a Twitteren.

A friss adatok azt jelentik, hogy a 2014-es égitest az első csillagközi objektum, amelyet a Naprendszerben találtak.

Az elsőség eddig az ‘Oumuamuáé volt, amelyet 2017-ben fedeztek fel. Fontos különbség, hogy a 2014-es meteor el is találta a Földet, míg az ‘Oumuamuát csak a távolból tudták megfigyelni a szakértők.

Jonathan Knowles / Getty Images

Amir Siraj, a Harvard Egyetem csillagásza és a 2019-es tanulmány egyik szerzője a Vice-nak azt mondta, azt szeretné, ha munkájukat publikálnák. Elképzelhető, hogy az objektum egyes darabjai a felszínt is elérték, és a tenger fenekén nyugszanak. Bár ezek felkeresése nagyon nehéz feladat lenne, Siraj már konzultál szakértőkkel a felfedezés lehetőségeiről. Amennyiben sikerülne megtalálni a törmelékeket, az emberiség először jutna csillagközi anyaghoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik