Tech

Összeütköző galaxisokat észleltek

Egy új tanulmányban egy rendkívül erős rádióforrást, egy úgynevezett megamézert mutatnak be – írja a ScienceAlert. Az objektum sugárzása 5 milliárd fényévet utazott, hogy elérje a Földet. A forrást a dél-afrikai MeerKAT teleszkóppal észlelték, és a Nkalakatha nevet kapta, ami zulu nyelven nagy főnököt jelent. Marcin Glowacki, a Curtin Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint lenyűgöző, hogy egyetlen éjszakányi megfigyeléssel egy rekorder megamézert találtak.

A mézer a lézer mikrohullámú megfelelője, amely stimulált, illetve felerősített mikrohullámú és rádiósugárzást bocsát ki. Csillagászati mézerek is léteznek, ezek közül a legerősebbek a megamézerek. Glowackiék egy speciális sugárzást fedeztek fel, amely a hidroxil-molekulák által felerősített hullámhosszokon erős.

A hidroxil megamézerek olyan galaxisokhoz köthetőek, amelyek a közelmúltban ütköztek, vagy éppen összeolvadnak egy másik rendszerrel.

A folyamat hatására a csillagok rendkívül gyors ütemben keletkeznek. A most detektált megamézer a WISEA J033046.26−275518.3 jelű galaxisban, a Nkalakathában fekszik.

Haitong Yu / Getty Images

A galaxis további megfigyelései alapján egyik oldalán rádiótartományban hosszú farka van, ami a már összeolvadt rendszerek gravitációs interakciójának nyoma lehet. A kutatók célja az, hogy tovább folytassák a Nkalakatha vizsgálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik