Tech

Még legalább 10 évig ingyen lesz a roaming az EU-ban

Getty Images
Getty Images

Újabb tíz évig ingyenesen, pontosabban felár nélkül használhatják az EU állampolgárai mobiljukat a nemzetközösség határain belül, illetve néhány, önkéntes vállalást tett országban – írja a HWSW.

Április 4-én az Európai Tanács is rábólintott az Európai Parlament által már tavaly decemberben elfogadott új uniós roamingrendeletre, ami továbbra is biztosítja, hogy az EU-s állampolgárok a nemzetközösség határain belül maradva a legtöbb esetben extra felár nélkül használhassák a telefonjaikat. Az új roamingrendelet tíz évig marad hatályban és egészen új elemeket is tartalmaz.

A fogadó szolgáltatóknak 2022-től például már kötelező lesz az EU más országából érkező ügyfelek számára olyan minőségű szolgáltatást biztosítani, amit az otthoni hálózaton is kapnak – már amennyiben ehhez a technológiai háttér rendelkezésre áll. A gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy akinek a díjcsomagja belföldön lehetővé teszi az 5G használatát, annak a külföldi partnerhálózaton is biztosítani kell ugyanezt a szolgáltatást (ha adottak a technikai körülmények).

Az új roamingrendelet a fentiek mellett kitér a segélykérő szolgáltatások hatékonyabb igénybe vételének biztosítására (mely az egyszerű hanghívásokon túl lehetővé teszi a lokáció-átadás alapon működő segélykérő applikációk EU-s szintű használatát), illetve további csökkentést ír elő a nagykereskedelmi roamingdíjakra, vagyis azokra a díjakra, melyeket az operátorok egymásnak számlázhatnak ki, amikor külföldi partnerszolgáltató ügyfele veszi igénybe a hálózatukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik