Tech

Ezt tudják az elektronikai támadásokra kifejlesztett amerikai gépek

Olyan repülőket telepített Németországba az Egyesült Államok, amelyek elektronikai támadásokat képesek végrehajtani – írja a Live Science. A hat gép meg tudja bénítani az ellenséges légvédelem radarrendszereit, ami jelentős harci előnyt ad a barátságos repülőknek.

Az EA-18G Growlerek úgynevezett rádióelektronikai lefogó gépek, a repülők több feladatot is képesek ellátni, de az elektronikai hadviselésre specializálódtak. Az amerikai haditengerészet március 28-án jelentette be, hogy a Growlerek másnap jutnak el az északnyugat-németországi spangdahlem légi támaszpontra. A gépekkel együtt 240 fős személyzet is érkezett.

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint a Growlereknek nem lesz konkrét feladatuk, a repülőket azért küldték, mert korábban a régió védelmének megerősítéséről döntöttek.

Kirby kiemelte, a repülőket nem fogják bevetni Ukrajnában az oroszokkal szemben.

A tágabb térség megerősítésének céljából február óta Németországba, Lengyelországba és Magyarországra összesen nagyjából 11.800 amerikai katona érkezett.

US Central Command (CENTCOM) / AFP

A Growlerek 20 milliméteres gépágyúját elektronikai fegyverre cserélték, külső fegyverállomásaikba viszont további eszközök helyezhetőek. A gépek rádiófrekvenciás zajjal vagy hamis információkkal árasztják el az ellenséges védelmi radarokat, ami ellehetetleníti a légvédelmi rakéták alkalmazását. Bár vannak módszerek az efféle támadások kivédésére, a Growlerek minden eszközzel el vannak látva, hogy sikerrel járjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik