Tech

Ne kattintson, ha ilyen üzenetet kap Messengeren!

Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Átverős üzenettel próbálják rászedni a felhasználókat a hackerek Messengeren – figyelmeztet a HVG. Az adathalász próbálkozás angol verziójában mindösszesen négy szót („look what i found”, azaz „nézd mit találtam”) és egy sírva nevetős hangulatjelet kapmal a felhasználók a (már megfertőzött) ismerősétől, valamint egy hivatkozást. Utóbbit semmiképp nem szabad lekattintani.

Az ausztrál 7news szerint, ha valaki megnyitja a hivatkozást, akkor látszólag a Facebook bejelentkezési oldalára kerül, ahol (újra) meg kell adnia a bejelentkezési adatait. Az említett oldal viszont nem a közösségi oldal nyitólapja, hanem az adathalászok saját felülete, ahol a kért információkat megadva magunk nyújtjuk át a kiberbűnözőknek a bejelentkezési adatainkat.

És nem ez az egyetlen fenyegetés mostanában, ami a Facebook belépéshez szükséges adatainkra vadászik: veszélyes kártevőt rejt a Craftsart Cartoon Photo Tools alkalmazás is. Az ártalmatlannak tűnő applikáció kódjában ott rejtőzik a FaceStealer nevű trójai, aminek egyetlen célja, hogy megszerezze a gyanútlan felhasználók Facebook-jelszavát. A telepítést követően az app jelzi, hogy egyes funkciói csak akkor elérhetők, ha bejelentkezünk vele a Facebookra, és amennyiben ez megtörténik, máris szabad préda a közösségi oldalhoz tartozó jelszavunk.

Kapcsolódó
Olyan alkalmazást találtak, ami ellopja a Facebook-jelszavakat
Ha valaki letöltötte, azonnal törölni kell és megváltoztatni a Facebookhoz tartozó jelszót.

Amennyiben valaki használta az appot, érdemes azonnal letörölni az okostelefonról, majd ezt követően megváltoztatni a Facebook-fiókhoz tartozó jelszót, illetve beállítani a kétfaktoros azonosítást, amennyiben ez korábban még nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik