Tech

Egy egész város internethálózatát vágta haza egy apa, mert a fiai túl sokat neteztek éjjelente

ImagePatch / Getty Images (illusztráció)
ImagePatch / Getty Images (illusztráció)
A francia férfit akár 10 millió forintnak megfelelő bírság megfizetésére és fél év börtönre is ítélhetik.

Egy francia apa börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal néz szembe, mert jelzavaróval akadályozta meg, hogy a kamaszkorú gyerekei internetezni tudjanak éjjelente, de a jelzavaró egy otthonukhoz közeli kisváros hálózatát is hazavágta.

A franciaországi Messanges városában minden nap azt tapasztalták, hogy éjfél és hajnali három óra között nem működik a mobil- és az internetszolgáltatásuk. 

Miután egy mobilszolgáltató jelentette a problémát Franciország rádiófrekvenciákat felügyelő szervének, az Agence nationale des fréquences-nek (magyarul Nemzeti Frekvencia Ügynökség), a nyomozás során megállapították, hogy egy jelzavaró készülékkel blokkolták a városban a frekvenciákat – írja a Bleeping Computer.

A jelzavaró olyan készülék, amely a mobileszközökkel azonos frekvencián sugározza a rádióhullámokat, ezzel megakadályozva, hogy az mobil- és egyéb eszközök csatlakozni tudjanak az átjátszó tornyokhoz, és jeleket fogadjanak.

Az ügynökség jelentéséből kiderül, hogy az egyik technikusuk a zavaró jelet egy szomszédos város egyik házáig követte nyomon. Itt a ház tulajdonosa bevallotta neki: az interneten vásárolt egy jelzavaró készüléket, amit arra használt, hogy a tizenéves gyerekeit offline állapotba kényszerítse.

A magyarázat zavarba ejtően egyszerű volt: a jelzavarót a családapa azért szerelte be, hogy megakadályozza, hogy a tinédzserek elalvás helyett az okostelefonjukkal internetezzenek! Gyermekei valóban a közösségi hálózatok és más alkalmazások rabjaivá váltak, különösen a Covid-19 járvány miatt bevezetett korlátozások óta

– idézi a felügyeleti szerv jelentését a portál.

Különböző internetes fórumok felkeresése után a férfi úgy döntött, hogy egy jelzavaró készülék a legjobb megoldás a problémájára. Bár az apának nem állt szándékában egy egész város internethálózatának a lekapcsolása, az eszköz használatával végül ezt idézte elő.

Az ilyen jelzavaró eszközök használata ahogy hazánkban, úgy Franciaországban is illegális, és akár 30 ezer eurós (10,7 millió forintnak megfelelő) bírsággal, valamint hat hónap börtönnel is büntethető. A Nemzeti Frekvencia Ügynökség jelentette a jelzavaró készülék használatát az ügyészségnek, ők pedig lefoglalták az eszközt, és a bűncselekmény miatt nyomozást indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik