Tech

Ingyenes gyorstesztet ígér egy új SMS-es átverés

Getty Images
Getty Images

A Sophos biztonsági cég szakértői egy újabb, a koronavírussal kapcsolatos átverést észleltek az Egyesült Királyságban, de a cég szerint a módszerbe bele lehet futni Magyarországon is.

A támadás lényege, hogy a kiberbűnözők egy SMS-t küldenek a (britek esetében) a brit nemzeti egészségügyi szolgálattól (NHS), amelyben azt állítják: a címzett otthoni PCR-tesztelő készletet kaphat. A felhasználónak ezután egy linkre kell kattintania, ami kártékony oldalra vezeti őt.

A biztonsági cég felhívja a figyelmet, hogy semmiképpen ne nyissuk meg az otthoni PCR-tesztet ingyen ígérő üzenetekben elhelyezett linkeket. A szakértők egyben ajánlják azt is, hogy ilyen esetekben mindig tegyünk fel két fontos kérdést:

  • Életszerűnek tűnik az üzenetben említett kedvezmény? Nem. Vizsgálati eredmények ugyan érkezhetnek SMS-ben, de a csodálatos új kísérleti egészségügyi berendezések ajánlatai nem.
  • Hitelesnek tűnik a hivatkozás? Nem. Az NHS linkjei általában NHS PONT UK-val végződnek (“NHS.UK”), de ez furcsán festő PONT COM címmel bír. Érdemes ugyanezen logika mentén óvakodni azoktól a kormányzati oldalakat utánzó kamulinkektől, amiknek gyanús a végződése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik