Tech

Több millió eurós büntetést kapott az Apple

Jack Taylor/Getty Images
Jack Taylor/Getty Images

Hatósági nyomásra az Apple nemrég bejelentette, hogy a társkereső alkalmazásokat fejlesztő hollandok szabadon használhatnak alternatív fizetési rendszereket is, miután a Holland Fogyasztói és Piacügyi Hatóság (ACM) úgy rendelkezett, hogy az Apple-nek engedélyeznie kell az App Store-on kívüli megoldásokat, úgy, hogy akár a bevétel teljes egésze a fejlesztőnél maradjon.

A hatóság sajtóközleményt adott ki arról, hogy az Apple bár ebbe beleegyezett, azóta sem tett érdemi lépést az ügyben. Továbbá a cupertinói cég közleménye is homályos volt és nem tartalmazott túl sok részletet: mindössze annyit kötöttek ki, hogy speciális jogosultságot kapnak a külsős fizetési rendszereket használni kívánó fejlesztők, de továbbra is jutalékot számítanak fel a vásárlásokért.

Az ACM legfrissebb közleménye szerint az Apple intézkedése nem kielégítő, így ötmillió eurós (kb. 1,8 milliárd forint) pénzbírságot szabott ki a cupertinóiakra – számolt be róla a 9to5mac. A gyakorlatban nem vált elérhetővé a holland fejlesztők számára az alternatív fizetési rendszerek használata, szimplán csak jelezhetik, hogy érdeklődnek a jövőbeli új jogosultságok iránt. De a hatóság szerint már magával a bejelentéssel is probléma van, és az Apple már számos akadályt emelt a társkeresőappok szolgáltatói elé, hogy megakadályozza a külsős rendszerek használatát.

Ha az Apple nem tesz eleget a hatóság kéréseinek, akár hetente kell ötmillió eurós bírságot fizetnie, legfeljebb 50 millió euróig. A cég szerint egyébként figyelembe kéne venni, hogy egy ekkora vállalatnál nem megy egyik pillanatról a másikra az ilyen nagyobb léptékű módosítások bevezetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik