Tech

Így ellenőrizheti, hogy vírusos linket kapott-e egy üzenetben

Getty Images
Getty Images

Megeshet velünk, hogy mindenféle körítés nélkül kapunk egy üzenetet, ami csak egy hivatkozást tartalmaz. Tudatos internetezőként természetesen ilyenkor azt nem nyitjuk meg, főleg ha gyanúsnak tűnik a link. Elérhető egy ingyenes online eszköz is azonban, ami segíthet eldönteni ezekben az esetekben, hogy mit tegyünk – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

virustotal.com jól ismert kiberbiztonsági cégek (például: ESET, Kaspersky, Sophos, BitDefender, Emsisoft, Netcraft) folyamatosan frissülő adatbázisain alapul, amik a termékeik által érzékelt káros (vírusterjesztő, adathalász) weboldalakat tartalmazzák. Használata egyszerű: csak másoljuk és illesszük be a kérdéses URL-t, de akár fájlokkal, IP-címekkel is megtehetjük ezt. Amennyiben egy piros felkiáltójelet látunk, jó eséllyel valami nincs rendben.

Az NKI hangsúlyozza, hogy a szolgáltatás természetesen nem tévedhetetlen, de mindenképp hasznos kiegészítő. Ha például egy nagyon friss káros weboldalról van szó, amit a víruskereső cégek sem azonosítottak még, akkor a VirusTotal sem fogja károsnak mutatni. Előfordulhatnak fals pozitív találatok is, ugyanis a különböző biztonsági cégek eltérően ítélhetik meg egyes programok működését. Fájlok vizsgálata esetén a VirusTotal pedig nem vált ki egy teljesértékű vírusvédelmi szoftvert.

Virus Total

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik