Tech

Elkelt a Starschema, felvásárolják a legnagyobb magyar big data céget

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A HCL Technologies, a világ egyik vezető technológiai vállalata megállapodást írt alá a budapesti székhelyű, adatfeldolgozással foglalkozó Starschema felvásárlásáról, 13 milliárd forintért. Az akvizíció hozzájárul a HCL adatfeldolgozási szakértelmének fejlesztéséhez és segít megerősíteni a cég jelenlétét Közép- és Kelet-Európában – olvasható a Starschema közleményében, ami az adatelemzés területén fejleszt saját technológiai megoldásokat és nyújt tanácsadási, valamint egyéb kiegészítő szolgáltatásokat a világ legnagyobb vállalatai számára főleg az USA-ban és Európában. A céggel lapunk már többször is foglalkozott, korábbi cikkeink itt és itt olvashatók.

Kapcsolódó
Gyógyszeripari megrendelések hajtották előre a vezető magyar big data céget
Új előrejelzési modellekre volt szükség a koronavírus miatt, mert a korábbi adatokból nem lehetett kiindulni.

Az akvizíció egyesíti a budapesti cég adatelemzésben szerzett szakértelmét és tapasztalatát a HCL jelenlétével az adatvezérelt transzformáción áteső ágazatokban. Emellett a tranzakciónak köszönhetően a HCL továbbfejleszti adatfeldolgozási képességeit és kapacitásait, ami eddig is szerves részét képezte a vállalat jövőbe mutató szolgáltatásainak.

Azzal, hogy egyesítjük erőinket a globálisan is jelentős szereplőnek számító HCL-lel, lehetőséget kapunk, hogy megtartsuk stratégiai fókuszunkat és tovább bővítsük adatelemzési kapacitásunkat a szélesebb körű és jobb szolgáltatás elérése érdekében

– mondta Földi Tamás (nyitóképünkön), a Starschema alapítója és ügyvezetője. „Beépülve a HCL technológiai szolgáltatásainak spektrumába, kamatoztatni fogjuk az adatgazdálkodás és a modern adattechnológiák terén szerzett szakértelmünket. Gyors, skálázható megoldásokat építünk, amelyek hatékonyabbá teszik a munkát és jövedelmezőbbé a vállalatokat. Ez a stratégiai lépés egyben példaértékű karrierlehetőségeket is jelent munkatársaink számára” – folytatta.

„A Starschema tapasztalata és piaci jelenléte hozzájárul, hogy fejlesszük adatelemzési tudásunkat és megerősítsük jelenlétünket Közép- és Kelet-Európában” – mondta Vijay Guntur, a HCL Technologies mérnöki és kutatás-fejlesztési részlegének elnöke.

“A képzett mérnökök iránt továbbra is nagy a kereslet, a Starschema pedig kiemelkedő tehetségeket foglalkoztat egy, a HCL számára stratégiailag fontos növekedési területen. A Starschema tudása tovább bővíti a HCL integrált tudásközpontjaiban használt kompetenciákat világszerte. Az akvizíciót követően a HCL az ügyfelek széles köre számára kínálhat majd hozzáférést továbbfejlesztett adatelemzési és egyéb digitális szolgáltatásokhoz” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Már azt is tudják az adattudósok, mikor fognak szenvedni az allergiások
A járvány idején az egészségügyi fejlesztések szolgálatába állították az adatokat a tudósok, továbbra is szárnyal a big data és az adatelemzés.

A tranzakció az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatósági engedélyéhez kötött, és várhatóan 2022 márciusában zárul le. A 2006-ban alapított Starschema Kft. az árbevétel, a foglalkoztatottak száma és a megrendelések volumene tekintetében is Magyarország piacvezető big data és üzleti intelligencia szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása. A cég 2016 után 2017-ben is felkerült az amerikai Inc. magazin által kiadott 5000-es listára, amelyen a leggyorsabban növekvő európai vállalkozások szerepelnek. 2017-ben a Starschema Kft.-nek ítélték oda a Nemzetgazdasági Minisztérium Informatikai Innovációs Díját a cég által kifejlesztett egyedülálló big data technológiák elismeréseként. 2018-ban az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners 5 millió dolláros befektetéssel erősítette a cég pénzügyi hátterét, amely hozzájárult az üzleti tevékenység szélesítéséhez és a nemzetközi terjeszkedéséhez, elsősorban Észak-Amerikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik