Tech

Óriási holdat találhattak a Naprendszeren kívül

Olyan hold jelét észlelhették, amely a Naprendszeren kívül kering – írja az IFLScience. Az objektum hatalmas lehet, létezésének bizonyításához viszont további vizsgálatokra lesz szükség.

A Naprendszeren kívül már több mint 4 ezer bolygót, úgynevezett exobolygót találtak, és további több ezer jelölt vár az igazolásra. Mivel a mi rendszerünkben nagyobb számban találhatóak meg a holdak, mint a bolygó, feltételezhető, hogy ez más csillagok körül is így van. Az exoholdak kimutatása ugyanakkor nem egyszerű a mai technológiával.

A Columbia Egyetem Cool Worlds laboratóriumának csapata 2017-ben jelentette meg, hogy egy potenciális exoholdat, egy bolygó nagyságú objektumot detektálhattak. Ugyanezen csapat most egy újabb lehetséges égitestet mutatott be.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az exoholdjelölt a Kepler 1708b jelű óriásbolygó körül keringhet, a Földtől mintegy 5500 fényévre. A bolygó létezéséről a Kepler űrtávcső adatai alapján tudunk: az űreszköz megfigyelte, hogy a Kepler 1708 csillag bizonyos időközönként elhalványul, ami a közelében fekvő bolygó jele. Dr. David Kipping és kollégái az űrteleszkóp információit elemezve egy kisebb fényingazodást is kimutattak, ami egy másik objektumtól származhat.

Amennyiben a Kepler 1708b-i jelű hold valóban létezik, 2,6 földsugarú lehet.

Összehasonlításképp: rendszerünk legnagyobb holdja, a  Jupiterhez tartozó Ganymedes 60 százalékkal kisebb a Földnél.

Lehetséges, hogy az objektum nem is kőzetből, hanem gázból épül fel. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a hold korábban önálló bolygó volt, de a nagyobb Kepler 1708b gravitációja csapdába ejtette. Fontos kiemelni, hogy az objektum igazolásához további vizsgálatok kellenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik