Tech

Az idegen élet nyomait keresték egy meteoritban

Egy új tanulmány alapján nem biológiai eredetűek azok a szerves molekulák, amelyek a legkorábbi ismert marsi meteoritban vannak jelen – írja az IFLScience. A szakértők szerint az érintett anyagok a víz és a kőzetek interakciójával, geokémiai folyamatok révén jöttek létre.

Az ALH 84001 jelű meteorit 4 milliárd éve alakult ki a Marson, a darab egy becsapódás révén vált ki a felszínből, majd jutott el a Földre. A kőzetet 1984-ben fedezték fel az Antarktiszon. A kutatók most mineralógiai elemzés alá vetették az ALH 84001 egy mintáját, és megállapították, hogy szerves molekulái akkor alakultak ki, amikor a bazalt érintkezésbe lépett a hidrotermális vízzel.

Az organikus anyagok létrejöttéhez az úgynevezett szerpentinizáció, illetve a karbonizáció járult hozzá. Előbbi akkor figyelhető meg, amikor az áramló víz magmás, vasban vagy magnéziumban gazdag kőzetekkel találkozik, utóbbi pedig akkor, amikor az enyhén savas, szén-dioxid dús víz kőzetekkel lép interakcióba.

Michael Dunning / Getty Images

Andrew Steele, a Carnegie Tudományos Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a vizsgálattal betekintést nyerhettek a Föld korai geokémiai folyamataiba, illetve a Mars potenciális lakhatóságába.

Noha az érintett szerves molekulák nem biológiai úton keletkeztek, az őket kialakító geológiai reakciók olyan anyagokat is létrehoztak, amelyekből az élet kifejlődhetett.

Steele szerint amennyiben ezek a folyamatok lezajlottak a korai Marson, úgy az ősi Földön is megtörténhettek. A szakértő hozzátette, a marsi élet kutatása annak megválaszolásában is segíthet, hogy honnan származik a földi élet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik