Tech

Óriási aszteroida közelíti meg a Földet január közepén

Egy hatalmas aszteroida fog elhaladni a Föld mellett január 18-án – írja az EarthSky. Az 1994 PC1 jelű égitest nagyjából 1 kilométer széles.

Az objektumot 1994-ben fedezték fel, de utólagosan az 1974-ben gyűjtött információk között is meg tudták találni a jelét. A bőséges adatmennyiség miatt a szakértők meglehetősen pontosan meghatározhatták az aszteroida pályáját.

A kisbolygó mérete és viszonylagos közelsége miatt potenciálisan veszélyes objektumnak számít, ez azonban nem jelenti azt, hogy belátható időn belül tényleges fenyegetést jelentene a Földre. Bolygónkat nagyjából 600 ezer évente egyszer találja el egy ekkora aszteroida.

Az 1994 PC1 biztonságos távolságban, mintegy 1,93 millió kilométerre fog elszáguldani.

Közelségekor a becslések alapján 10-es magnitúdójú lesz, így az amatőr csillagászok is észlelhetik majd. Ennél közelebb nem fog kerülni az objektum az elkövetkező 200 évben.

MARK GARLICK / Getty Images

A kutatók még nem találtak olyan égitestet, amely valódi veszélyt jelentene a Földre, ennek ellenére nem árt felkészülni a védekezésre. A NASA a közelmúltban indította el a DART misszióját, melynek célja, hogy eltérítse egy aszteroida holdját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik