Tech

Gyönyörű csillagcsoportot fotóztak

ESA/Hubble & NASA, A. Milone, G. Gilmore
ESA/Hubble & NASA, A. Milone, G. Gilmore

Az NGC 1755 jelű nyílthalmazról készített képet a NASA és az Európai Űrügynökség közös űreszköze, a Hubble űrtávcső – olvasható az űrteleszóp hivatalos oldalán.

A felvételen a csillagok csoportja úgy néz ki, mint egy csipet szétszóródott só egy sötét lepedőn.

A nyílthalmaz a Tejútrendszer egyik szomszédjában, a Nagy Magellán-felhőben található, és 120 fényév átmérőjű. Hatalmas mérete ellenére az NGC 1755 a kisebb csillagcsoportok közé tartozik.

ESA/Hubble & NASA, A. Milone, G. Gilmore

A gravitáció által egyben tartott csillagcsoportosulásoknak két nagy kategóriája van: a nagyobbakat gömbhalmaznak, a kisebbeket pedig nyílthalmaznak nevezik. Utóbbi típus, amelyhez az NGC 1755 is tartozik, fiatal égitestekből áll. A gömbhalmazok ezzel szemben idősebb csillagokat tartalmaznak, és jóval nagyobbak.

A Hubble a NGC 1755 belsejét vizsgálta, hogy kiderítse, milyen eltérő csillagpopulációk létezhetnek egy nyílthalmazon belül. Egy-egy populációba hasonló tulajdonságú objektumok tartoznak, az ilyen megfigyelésekkel pedig jobban megérthetik a csillagok születését, fejlődését és pusztulását. Közelségük miatt a Magellán-felhők halmazai különösen alkalmasak az efféle vizsgálatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik