Tech

Azonnal törölje ezt az alkalmazást, ha ott van a mobilján!

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Több mint 500 ezer felhasználó töltötte le a Color Message nevű androidos appot, amiről nemrég kiderült, hogy a Joker kártevőt terjeszti – írja a ZDNet. A kártékony tevékenységre a Pradeo Security figyelt fel. Az app fő vonzóságát az adja, hogy a használatával színesíthetők a szöveges üzenetek, illetve különleges hangulatjeleket is kapnak a felhasználók.

A malware-rel régóta vív harcot a Google, de sajnos időről időre felkerülnek olyan alkalmazások a digitális appboltba, amelyeken keresztül megfertőződnek a felhasználók eszközei. A Joker titokban előfizetéses szolgáltatásokra iratkoztatja fel a fertőzött eszköz tulajdonosát, így komoly összegekkel képes megvágni a felhasználókat. Az áldozat pedig csak akkor vesz tudomást a lehúzásról, ha megnézi a bankszámlája egyenlegét, egyéb gyanús jeleket nem produkál a kártevő. Emellett kémkedésre is alkalmas, segítségével a bűnözők belenézhetnek a célpont üzeneteibe, névjegyeibe, fotóiba. Mint kiderült, a Color Message orosz szerverekre továbbítja a felhasználói adatokat.

Ugyan a Google azóta már törölte a problémás programot, sok eszközön ott lehet még. Amennyiben telepítette, azonnal távolítsa el, és a biztonság kedvéért ellenőrizze aktív előfizetéseit és vásárlási előzményeit a Google Play fiókján belül.

Pradeo Security / Google Play

Ajánlott videó

Olvasói sztorik