Tech

Gigabírságot kapott a Grindr, amiért eladta a társkeresők adatait

Alexander Pohl/NurPhoto via Getty Images
Alexander Pohl/NurPhoto via Getty Images

6,5 millió eurós (kb. 2,4 milliárd forint) bírságot kapott a világ legnépszerűbb meleg társkeresője, a Grindr, amiért hirdetőknek adta el felhasználói adatait – írja a BBC. Az LMBTQ közösség által használt társkereső körül egy ideje meg az adatkezelési hercehurca: 2018-ban derült ki, hogy az alkalmazás fejlesztői olyan érzékeny információkat osztottak meg külsős cégekkel, mint a felhasználók HIV-státusza, legutóbbi egészségügyi szűrésük ideje, vagy tartózkodási helyük.

A gigabírságot a Norvég Adatvédelmi Hatóság (DPA) szabta ki a tulajdonosokra, amit az uniós adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályainak megszegésével indokolt. A DPA szerint a Grindr jogalap nélkül adta ki az adatokat, többek közt GPS-adatokat, IP-címeket, és olyan személyes információkat, mint név, életkor. A GDPR szerint külön védelmet érdemel már maga az információ, hogy a felhasználó regisztrált egy melegplatformra.

Az összeg korábban a 10 millió eurót is meghaladta volna, de miután a cég beszámolt pénzügyi helyzetéről és pár módosítást is eszközölt, a bíróság csökkentett rajta. Mégis, ez a legnagyobb eddigi büntetés, amit kiszabott a norvég hatóság.

Kapcsolódó
Nagy bajba sodorhatják a felhasználókat a társkeresők
Egyes társkereső mobilappok érzékeny információkat gyűjtenek felhasználóikról, amik akár ellenük is fordíthatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik