Tech

Ez a 12 projekt is segíthet, hogy Budapest igazi okosváros lehessen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
December 1-jén tartotta első gyűlését a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) által életre hívott Smart Budapest Közösség, melynek célja, hogy a városinnovációért felelős fővárosi döntéshozókat összekapcsolja a budapesti vállalkozói szféra azon szereplőivel, akik hatékonyan képesek segíteni a városvezetés Smart City Stratégiájának megvalósítását.

A Közösség tagjai azon vállalkozók és innovátorok, akik érvényesen és eredményesen pályáztak a BVK által meghirdetett Smart Budapest Ötletversenyre. A versenyre csaknem 100 nevezés érkezett, ezek közül legjobbakat a BVK stábja, illetve a fővárosi közműcégek szakértői válogatták ki a 12 legjobbnak, legérettebbnek ítélt projektet, amelyeknek a vezetői díjat is átvehettek Kerpel-Fronius Gábortól, a főpolgármester okosváros-fejlesztésekért és részveteliségért felelős helyettesétől.

A 12 díjazott projekt:

1. bedrock.farm

A bedrock.farm tápláló, biztonságos és elérhető ehető növényeket biztosít helyben termesztve, helyi közösségek számára. A rendszer ingatlanfejlesztésben nem értékteremtő pincéket használ fel, ahová mesterséges megvilágítást, légkondicionálót, pumpákat és egyéb speciális eszközöket telepít, így biztosítva a növények számára a nekik legmegfelelőbb körülményeket az év minden napján, szezonalítás és más külső kitettségek nélkül.

2. BudiPest applikáció

A Budipest egy WC-kereső applikáció, jelenleg 10 ezer letöltéssel. Célja új, ingyenes, 24/7, automata, öntisztító, mozgássérülteknek is hozzáférhető, hirdetésekből finanszírozott nyilvános illemhelyek létesítése.

3. Integarbus

A technológia lehetővé teszi a tömegközlekedést használóknak, hogy az utazás során telefonjaikat, egyéb okos eszközeiket (USB C töltő esetében akár számítógépet is) feltöltsék, vagy menet közben úgy használják, hogy az ne merüljön le. A helyi utasoknak ez vélhetően inkább munka, esetleg bevásárlást követően hasznos, míg a turistáknak gyakorlatilag folyamatosan, tekintettel a sokkal sokrétűbb eszközhasználatra.

4. Kruz Bike Company

A Kruz Bike Company egy néhány éve Budapesten működő innovatív kerékpárépítő vállalat. Céljuk a kezdetektől, hogy kerékpárflották gyártásával elősegítsék a fővárosi és magyarországi biciklis közlekedési kultúra előmozdítását és zászlóshajója legyenek a hazai környezetbarát mobilitás fejlődésének.

5. Munch Europe

A Munch egy olyan magyar fejlesztésű platform, ahol a pékségek, cukrászdák, szállodák és éttermek tudják eladni az aznap megmaradt, jó minőségű ételeiket, így téve az ételpazarlás ellen.

6. Relativegap Hungary

A forgalmi modellek hagyományos formái világszerte az autós és közösségi közlekedési eszközök vizsgálatára lettek kifejlesztve, felbontásuk és kialakításuk okán nem alkalmasak a mikromobilitási eszközök megfelelő leképezésére. A Relativegap Hungary Kft. által fejlesztett eszköz egy szoftver, amely a mikromobilitás jelentette újfajta közlekedési módok pontosabb vizsgálatát teszik lehetővé a meglévő modellek jelentős átalakítása nélkül, vagy akár azoktól függetlenül.

7. Rollin Technologies

A Rollin Technologies Kft. vezeték nélküli, indukciós e-roller töltőállomások fejlesztésével foglalkozik. A töltőállomások képesek biztonságosan tölteni, rendezetten tárolni a városban megosztott rollereket, így illeszkednek a smart city koncepcióba.

8. Smart Lynx

A budapesti, utcai mozgássérült várakozóhelyekre telepített, foglaltságot érzékelő szenzorok és egy mobil app segítségével a mozgássérült autósok távolról tájékozódhatnak arról, hol találnak szabad, számukra fenntartott várakozóhelyet a fővárosban.

9. Thermowatt

Budapest városát több, mint 4000 km szennyvíz csatorna hálózza be, mely megújuló energia hőforrásnak minősül. Hasznosítására a budapesti székhelyű Thermowatt Kft. technológiát dolgozott ki, ami már 37 országban jóváhagyott szabadalommal rendelkezik. Eddig 5 nagy rendszer már megvalósult Budapesten 1 – 4 MW méretben, de a lehetőség ennek a sokszorosa.

10. Volteum

A Volteum szimulációs környezetet fejleszt elektromos autóbuszok számára. Termékükkel pontosan modellezhető és előre jelezhető a járművek fogyasztása, és ez alapján optimalizálható a mindennapi közlekedésük.

11. Water Minilab

Water Minilab Kft. készüléke képes precíz és pontos vizsgálatokat végezni a víz minőségét és annak egyes kémiai paramétereit illetően. Az automatizált és adatalpú méréseknek köszönhetően környezetbarátabb és költséghatékonyabb működés érhető el a szennyvíziparban és más vízipari területeken.

12. W-Heat

A W-Heat környezetbarát szalma alapú, hulladéküveg felhasználásával is gyártott tűzálló táblás hőszigetelés, amelynek kiemelkedő hőszigetelőképessége van, páraáteresztő és hangelnyelő, valamint biológiailag lebontható és versenyképes áron gyártható.

Hogy lehet Budapest okos város?

A Közösség első gyűlésén Karácsony Gergely főpolgármester beszédében kifejtette, hogy a főváros nem csupán projektekben, de elsősorban folyamatok okosításában hisz, saját hite szerint pedig Budapest attól és úgy lehet okosváros, ha képes polgárainak ajánlatot tenni egy olyan városkormányzásra, amelynek középpontjában az ember, és az élhető városi környezet áll.

Karácsony arról is beszélt, hogy a városvezetés jövőképének központi eleme egy olyan Budapest megteremtése, amely a nemzetközi innováció egyik központja, tudástranszfer-célpont.

Ehhez a város erőforrásait hatékonyan és fenntarthatóan kell felhasználni, és képesnek kell lenni gyorsan alkalmazkodni a 21. század fokozódó ütemben jelentkező környezeti és technológiai kihívásaihoz. A főpolgármester szerint ebben egyedül senki nem lehet sikeres, ezért együttműködésre hívta Budapest innovatív vállalkozásait, a Közösség ötletgazdáit, az akadémiai szféra szereplőit. Hangsúlyozta: a legfontosabb feladat most annak felmérése, milyen tudás, milyen technológia áll rendelkezésre a város ökoszisztémájában. A BVK-t és annak vezetőit kérte fel arra, hogy a legjobb projekteket tegyék gyorsítósávra, teremtsék meg az együttműködés és a párbeszéd kereteit akár a Főpolgármesteri Hivatallal, akár a városüzemeltetést végző cégekkel.

A BVK kuratóriumának elnöke, Ilyés Márton arról beszélt, hogy a szervezet új stratégiája alapján az idei évtől arra koncentrál, hogy híd szerepet töltsön be a budapesti vállalkozások és a városvezetés között. Ilyés szerint a BVK-nak képesnek kell lennie közvetíteni az okosmegoldások megrendelőjeként fellépő városháza, és a zöld, fenntartható, adatalapú, digitális megoldásokat kínáló vállalati szféra között, miközben utóbbiak igényeit a városüzemeltetés napi menetébe is becsatornázza. Ennek egyik első eredményeként a BVK az Ötletverseny mögé az összes releváns fővárosi céget be tudta állítani, a közmű- és közlekedési cégek szakértői zsűrizték a pályamunkákat, a legjobbnak ítélt tizenkét projekt vezetői pedig december 8-án egy olyan zsűri előtt pitch-elhetik ötletüket, amelyben a főváros legmagasabb szintű döntéshozói kapnak helyet.

BVK A bedrock.farm egyik kertje egy pincében.

A kiemelt projektek kapcsán Ilyés arról beszélt, a Főváros mind a tizenkét kiválasztott projektgazdával szeretne együttműködni. A kiemelt projektötletekben közös, hogy újraértelmezik a város erőforrásainak felhasználását: ami például az egyik oldalról nézve használhatatlan pince, az valaki másnak egészséges élelmiszerek termesztőhelye; ami innen nézve szennyvíz, az egy másik aspektusból megújuló hőenergia; ami a nap végén elszállítandó hulladék, az valaki másnak élelem. Ez a típusú „out of the box” gondolkodás lehet a garancia arra, hogy a városi élet minősége fenntartható módon javuljon az elkövetkező évtizedekben.

A Smart Budapest Közösség 2022-től kezdődően rendszeresen ülésezik majd a BVK vezetésével, célja pedig az, hogy az innovatív vállalkozói ökoszisztéma tudástőkéjét, az innovátorok közötti kapcsolatok erősítését felhasználva olyan fórummá nője ki magát, amely alkalmas lehet a Fővárosi Önkormányzat smart city-vel kapcsolatos politikájának megvitatására, véleményezésére, megvalósítására, támogatására és képviseletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik