Tech

Táncoló fekete lyukakat figyeltek meg

Egy új tanulmányban az eddigi legközelebbi összeütköző szupermasszív fekete lyukakat mutatják be – írja a Live Science. A két objektum az NGC 7727 jelű galaxisban fekszik, a Földtől mintegy 89 millió fényévre. A fekete lyukak további érdekessége, hogy egymáshoz is példátlanul közel keringenek.

A becslések alapján a két objektum nagyjából 250 millió év múlva fog egybeolvadni.

A páros nem bocsát ki röntgensugárzást, ami szokatlan. Az égitesteket a Very Large Telescope és a Hubble űrtávcső segítségével észlelték.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Karina Voggel, a Strasbourgi Obszervatórium munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint ez az első alkalom, amikor ennyire közel fedeznek fel két szupermasszív fekete lyukat. A párost feleakkora távolság választja el egymástól, mint az előző csúcstartókat. A számítások alapján a rendszerben az egyik objektum 154 millió, a másik pedig 6,3 millió naptömegű, a két fekete lyuk pedig 1600 fényévre helyezkedik el egymástól.

A szupermasszív fekete lyukak jellemzően a galaxismagokban fekszenek. Amikor két galaxis egybeolvad, fekete lyukaik is ütköznek. A mostani felfedezés segíthet jobban megérteni a folyamatot, és arról árulkodik, hogy az ilyen párosok a véltnél gyakoribbak az univerzumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik