Tech

Sokak szerint semmi gond nincs azzal, ha megfigyelik a párjukat

Getty Images
Getty Images

A Kaspersky biztonsági cég globális felmérést készíttetett a Sapio Research céggel, amelyben 21 ország több mint 21 000 válaszadóját kérdezték meg arról, hogyan viszonyulnak az adatvédelemhez és a digitális zaklatáshoz a partnerkapcsolataikban, különösen a stalkerware-ek használatához. A stalkerware programok olyan kém- vagy zaklatóprogramok, amelyek segítségével a használójuk digitálisan, egy mobileszközön keresztül megfigyelheti egy másik személy magánéletét az áldozat hozzájárulása nélkül.

Bár a válaszadók többsége (70%-a) nem tartja elfogadhatónak a partnere annak beleegyezése nélküli megfigyelését, az emberek jelentős hányada (30%) semmi kivetnivalót nem lát ebben, és bizonyos körülmények között elfogadhatónak tartja. Azok közül, akik úgy gondolják, hogy bizonyos esetekben indokolt lehet a titkos megfigyelés, csaknem kétharmad (64%) folyamodna ehhez a módszerhez, ha azt gyanítaná, hogy a partnere hűtlen hozzá, vagy ha a partnere biztonsága miatt aggódna (63%), vagy ha azt gyanítaná, hogy a partnere bűnügybe keveredett (50%).

A válaszadók 15%-ától követelte már meg a partnere egy megfigyelő alkalmazás feltelepítését. Sajnos a fenti választ adók 34%-át bántalmazta is a partnere.

A földrajzi eltéréseket vizsgálva látható, hogy a megfigyelést általában véve az ázsiai-csendes óceáni térségben tartják a legnagyobb arányban elfogadhatónak (24%), míg Európában csak 10%, Amerikában pedig 8% az ezen nézetet vallók aránya.

A kutatás végzéséhez a Coalition Against Stalkerware más társszervezeteinek családon belüli erőszakra szakosodott szakértői nyújtottak tanácsadást: a családon belüli erőszak áldozatait segítő ausztrál nemzeti ernyőszervezet, a Wesnet; a női jogokért küzdő franciaországi Centre Hubertine Auclert elnevezésű szervezet; az amerikai National Network to End Domestic Violence (NNEDV) elnevezésű hálózat; az áldozatoknak támogatást nyújtó egyesült királyságbéli Refuge jótékonysági szervezet; és a WWP EN, a családon belüli erőszakot elkövetők számára az erőszakos magatartás megváltoztatására irányuló programokat kínáló európai ernyőszövetség.

Veszélyes dolog a hűtlenség gyanújára hivatkozva igazolni próbálni a partner feletti bármilyen ellenőrzést. A bántalmazás, a féltékenység és a hűtlenség témájával foglalkozó megelőző kampányok értékes eszközt jelenthetnének az ilyen viselkedések elleni fellépésben

– mondja Berta Vall Castelló, a WWP EN hálózat kutatás-fejlesztési vezetője.

A megállapítások arra engednek következtetni, hogy az online megfigyelés is a bántalmazás egyik formája lehet a partnerkapcsolatokban. Tekintve, hogy a stalkerware olyan kereskedelmi forgalomban kapható szoftver, amely észrevétlenül fut egy eszközön és számtalan személyes adathoz (pl. az eszköz helyzetéhez, a böngészési előzményekhez, az SMS-ekhez vagy a közösségi médiás beszélgetésekhez) enged hozzáférést, igazán nem lehet csodálkozni azon, hogy egy újabb eszközt jelenthet a bántalmazó kapcsolatokban.

Karen Bentley, a családon belüli erőszak áldozatait segítő Wesnet vezérigazgatója arra biztat mindenkit, hogy aki zaklatást tapasztal, kérjen tanácsot vagy támogatást egy családon belüli erőszak áldozatait támogató szervezettől.

Ezek az országok vezetnek

A Kaspersky elemezte a statisztikákat, és feltárta, hány felhasználót érintettek a stalkerware programok az év első 10 hónapjában: 2021. januárja és októbere között csaknem 28 000 mobileszköz-használót érintett ez a fenyegetés. Ugyanezen időszakban az Európai Unióban több mint 3100 esetet észleltek, Észak-Amerikában pedig több mint 2300 felhasználó volt érintett.

A Kaspersky adatai szerint világviszonylatban továbbra is Oroszország, Brazília és az Amerikai Egyesült Államok áll a leginkább érintett országok listájának élén. Európában sem változott a kép: Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság a három legérintettebb ország. Ha csak az EU-t nézzük, akkor az Egyesült Királyság helyét Franciaország veszi át a harmadik helyen.

A cég szakértői a következőket javasolják azoknak, akik azt gyanítják, hogy stalkerware programmal figyelik őket:

  • Ha stalkerware programot talált, ne siessen azt eltávolítani a készülékről, mert az elkövető észreveheti. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a program telepítője potenciális biztonsági kockázatot jelenthet. Bizonyos esetekben az illető fokozhatja a zaklató magatartást a program eltávolítására válaszul.
  • Lépjen kapcsolatba a helyi hatóságokkal és a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezetekkel segítségért és egy biztonsági terv kidolgozásáért. Az egyes országok ilyen jellegű szervezeteinek listáját a www.stopstalkerware.org weboldalon találja.
  •  Nézze meg az összefogás stalkerware programokkal és az ellenük való védekezési módokkal kapcsolatos videóját, amely angol, német, spanyol, francia, olasz és portugál nyelven érhető el a weboldalon. Kifejezetten az áldozatok és a túlélők számára is készült egy weboldal, amely a stalkerware programok észlelésével, eltávolításával és megelőzésével kapcsolatban szolgál tudnivalókkal.
  • Használjon már bizonyított kiberbiztonsági védelmi megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik