Tech

89 évesen szerzett doktori címet egy fizikushallgató

UpperCut Images / Getty Images
UpperCut Images / Getty Images

Dr. Manfred Steiner októberben szerezte meg fizikai tudományos PhD címét – írja IFLScience.

A teljesítmény önmagában is lenyűgöző, Steiner viszont 89 éves volt, amikor doktorrá vált.

A szakértő szerint a cím megszerzésével egy régi álma vált valóra. Steiner előbb az MIT-n, majd a Rhode Island-i Brown Egyetem tanult.

Mint mondta, már középiskola után tudta, hogy a fizika az igazi szenvedélye, a háború után viszont anyja és nagybátyja rábeszélték, hogy orvostudománnyal kezdjen el foglalkozni. A bécsi születésű szakember fizika iránti érdeklődése hosszú egészségügyi karriere alatt sem múlt el, 2000-es nyugdíjazása után ezért előbb az MIT-n, majd a Brown Egyetem kezdett el tanulni.

Fő célja nem az újabb diploma megszerzése volt, hanem az, hogy elméjét edzésben tartsa, éppen ezért kevés órát végzett el egy-egy szemeszterben. 2007-re viszont minden tantárgyat teljesített, és felvételt nyert a PhD-képzésre. Témavezetője az eredetileg kétkedő Brad Marston lett, aki a kondenzált anyagok elméletével foglalkozik. Az idős hallgató témavezetőjével a bozonizáció kérdését vizsgálta.

Steiner és Marston jelenleg azon dolgoznak, hogy a disszertáció egy részét publikálják. Ha megjelenik a tanulmány, úgy Steiner nemcsak az egyik legidősebb doktoráló fizikus, hanem az egyik legidősebb publikáló fizikus is lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik