Getty Images
Tech

Már több mint félmillió hamis oltottsági igazolást adtak el Moszkvában

Sötét webes fórumokon és Telegram csatornákon keresztül árulnak adatbázisokat kiberbűnözők, amelyek olyan személyek személyes információit tartalmazzák, akik hamis oltási igazolásokat vagy PCR- teszt eredményeket vásároltak.

A Kommersant orosz lap újságírója beszélt az egyik eladóval, aki 120 dollárért (kb. 38 ezer forint) kínált fel neki egy 1000 soros adatbázist. A fájl tartalmazta a benne lévő személyek útlevélszámát, személyi számát, telefonszámát, lakcímét, illetve azt is, hogy mikor kapták meg a kamudokumentumaikat.

Jevgenyij Antipov, az „Eye of God” Telegram-csatornát működtető programozó a lapnak elmondta, hogy az általa követett legnagyobb adatbázis több mint félmillió moszkvai lakos személyes adatait tartalmazza. Személyenként 130-180 forintba, azaz 30-40 rubelbe kerülnek egy ember adatai.

Az oltással kapcsolatos dokumentumok hamisításáért Oroszországban akár egy évig terjedő börtönt is lehet kapni, ezért a szakértők szerint a vásárlók jó eséllyel zsarolási célokra használhatják majd fel az adatokat.

Ajánlott videó