Tech

Meglophatja ez a két alkalmazás, ha ott vannak a mobilján

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Újabb két olyan alkalmazást találtak biztonsági szakértők a Google Play áruházban, amik veszélyes kártevőt tartalmaznak – írja a BleepingComputer. A „Smart TV remote” és a „Halloween Coloring” szoftvereket együttesen több mint ezren töltötték le, így érdemes azonnal törölni a mobiljáról, amennyiben ön is letöltötte volna valamelyiket.

Az appok a Joker nevű kártevőt juttatják a felhasználó eszközére,  ami titokban előfizetéses szolgáltatásokra iratkoztatja fel a fertőzött eszköz tulajdonosát, így komoly összegekkel képes megvágni a felhasználókat. Az áldozat pedig csak akkor vesz tudomást a lehúzásról, ha megnézi a bankszámlája egyenlegét, egyéb gyanús jeleket nem produkál a kártevő.

A kártevővel szemben folyamatos a harc, idén már több mint 500 ezer olyan Huawei eszközt találtak, amit megfertőztek vele a kiberbűnözők – írja a BleepingComputer.

Ugyan a Google már törölte a problémás programokat, sok eszközön ott lehetnek még. Ha bármelyiket használta, azonnal távolítsa el, és a biztonság kedvéért ellenőrizze aktív előfizetéseit és vásárlási előzményeit a Google Play fiókján belül. Az appok ikonjai így néznek ki:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik