Tech

Hatalmas szemet örökítettek meg az űrben

Az NGC 1535, azaz a Kleopátra szeme egy planetáris köd az Eridanus csillagképben – írja a NASA. A planetáris ködök olyan gázból és plazmából álló burkok, amelyek közel naptömegű csillagok körül alakulnak ki életük vége felé. Amikor az objektum fehér törpévé változik, leveti külső rétegeit, létrehozva a ködöt.

Az NGC 1535 különlegessége, hogy külső, sötétebb, valamint belső, világos régiója miatt egy szemre emlékeztet.

A korai teleszkópokkal tanulmányozva a planetáris ködök bolygókra hasonlítottak, innen az elnevezésük – a planetáris szó bolygókkal kapcsolatosat jelent. Az objektumoknak azonban valójában nincs közük a bolygókhoz.

A Hubble az NGC 1535-öt egy olyan projekt során figyelte meg, melyben több mint száz közeli planetáris ködöt vizsgált. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a Kleopátra szeméhez a központi égitest mellett egy másik csillag is tartozik.

NASA, ESA, and H. Bond and R. Ciardullo (Pennsylvania State University), et. al.; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

A Hubble űrtávcső hosszú története során megannyi látványos képet készített. Az űreszköz az utóbbi időkben ugyanakkor több meghibásodást is tapasztalt, ami azt jelezheti, hogy missziója végéhez közeledik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik