Tech

Vízre bukkantak az univerzum távoli pontján

Szakértők egy csoportja a legtávolabbi vizet észlelte az univerzumban – írja az IFLScience. A kutatók az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) segítségével mutatták ki a vegyületet az SPT0311-58 jelű galaxisban.

A rendszer a Földtől mintegy 12,88 milliárd fényévre fekszik.

Ez azt jelenti, hogy a világegyetem kevesebb mint egymilliárd éves volt, amikor az észlelt vízmolekulák léteztek. A galaxis a legnagyobb ismert rendszer ebből a periódusból.

Ray Massey / Getty Images

Az SPT0311-58 két galaxis összeolvadásával alakult ki. A gravitációs hatások miatt a gáz összenyomódik, és gyors ütemben születnek a csillagok a rendszerben. Ebben az extrém környezetben izgalmas kémiai folyamatok is zajlanak, aminek hatására szén-monoxid és víz keletkezik.

Sreevani Jarugula, az Illinois-i Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint az ALMA segítségével az SPT0311-58 kettős rendszer nagyobbik tagjában mutatták ki a szén-monoxidot és a vizet. Mint mondta, az oxigén és a szén elsőgenerációs elemek, víz és szén-monoxid formájában pedig elengedhetetlenek az általunk ismert élet számára.

Ezen vegyületek az univerzum leggyakoribb molekulái közé tartoznak. A korszak, amelyben az SPT0311-58 létezett, kevéssé ismert, a mostani felfedezés viszont segíthet jobban megérteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik