Tech

Bemutatkoztak a Google új okostelefonjai

Google
Google

A Google bemutatta legújabb mobilját, a Google Pixel 6 modellt, aminek különlegessége, hogy ez a széria első tagja, amiben már a techóriás házon belül tervezett chipje dolgozik. Az 5nm-es gyártási technológiával készült  „Tensor” rendszerchip nyolc processzormagot tartalmaz, a két csúcsteljesítményt nyújtó Cortex-X1 mag mellé két középszintű és négy energiatakarékos mag is került. Így nem csak jobban teljesít, mint a korábbi hardverek, de új gépi tanuláson alapuló funkciókat is lehetővé tesz. Ilyen például a Live Translate, ami egy algoritmusok által erősen támogatott valós idejű fordítási funkció, ami 55 nyelvre tudja lefordítani az üzeneteket, feliratokat, vagy a kamerával becélzott szövegeket.

Az alapmodell mellett elérhető egy Pro variáns is, ami a kicsit borsosabb árért cserébe még jobban közelít a csúcskategória felé. Bár alapjaiban megegyeznek a specifikációk, a különbségek a méretben és kamerázási képességekben érhetők tetten. A sima Pixel 6 egy 6,4 hüvelykes, FullHD felbontású AMOLED kijelzőt kapott, amit 90 Hz-es képfrissítés jellemez, és 20:9 képarányban jeleníti meg tartalmakat. A nagyobbik Pro változat 6,7 hüvelykes, az LTPO AMOLED képernyő pedig QHD felbontást (2560 x 1440 pixel) produkál 19,5:9-es képarányban, legfeljebb 120 Hz-es frissítési rátával. A védelemről Gorilla Glass Victus gondoskodik.

Mindegyik mobil hátlapján egy 50 megapixeles szenzor a főegység, ami mellé társul egy 12 megapixeles ultraszéles-látószögű kamera. A Pro testvéren ezt a felállást kiegészíti egy 48 megapixeles teleobjektív, négyszeres optikai nagyítással. A Google közleménye szerint ez akár húszszorosra is feltekerhető, a funkciót Super Res Zoom néven említik. Szoftveres téren is érkeznek újdonságok, például a Real Tone, ami egyensúlyozza a felvételek túl sötét, nem látható részleteit, vagy a Face Unblur, amivel az elmosódott portréképek védhetők ki. Videóból 4K-felbontás képest rögzíteni mindkét eszköz, 30/60 fps-sel. Az előlapokon 8, illetve 11,1 megapixeles szelfikamerák pihennek.

A Pixel 6-ot egy 4600 milliamperórás akkumulátor látja el energiával, míg a nagyobbik testvérben ez kicsivel több, 5000 milliamperóra, mindegyik 30W-os gyorstöltést támogat.

A mobilok előrendelése már megkezdődött, a cég október 28-án kezdi el szállítani a megrendeléseket. A Pixel 6 kezdőára 649 euró (nettó 235 ezer forint), míg a Pixel 6 Pro 898 euróért (326 ezer forint) vásárolható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik