Tech

Fűtsünk okosan, fűtési kisokos (X)

Akár új ház építéséről van szó, akár egy meglévő ingatlan fűtési rendszerének korszerűsítéséről – választásunk hosszú évekre, évtizedekre meghatározza komfortunkat és fűtéssel kapcsolatos költségeinket. Előnyös, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán milyen lehetőségeket érdemes figyelembe vennünk. Ebben próbálunk utat mutatni Rácz Józseffel, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetőjének segítségével.

Energiaforrások?

Ha fűtési rendszerről beszélünk, alapvető kérdés, hogy milyen energiaforrás fogja biztosítani számunkra a kellemes meleget otthonunkban, miközben kint akár súlyos mínuszok tombolnak. Hazánkban a legelterjedtebb rendszerek gázüzeműek. A gáztüzelés kényelmesebb és károsanyag-kibocsátás szempontjából kiváló, egy jól beállított és modern kondenzációs kazán jobban hasznosítja a fűtőanyag energiatartamát, mint a hagyományos, szilárd tüzelőanyaggal működő rendszerek, ráadásul ebben az esetben a tüzelőanyag megfelelő tárolása is fontos feladat.

Környezeti szempontból a természet adta lehetőségeket kiaknázó rendszerek a legelőnyösebbek – hívja fel a figyelmet a napkollektorok és hőszivattyúk előnyeire a szakember. Ezek a napsugárzás és a talajban lévő energiát vagy a levegő energiáját alakítják át otthonunk melegévé (sőt, hűtésre alkalmas kivitelek is vannak).  Előnyeiket tovább nem is kell taglanunk. Magas hatékonyság, intelligens szabályzórendszer, Smart Grid-képesség jellemzi a piac vezető termékeit. Gondolva a sűrűn beépített lakóövezeteknél felmerülő zajhatásokra, már elérhető olyan levegő/víz-hőszivattyú (Biblock), melynek a kültéri egységétől 1,5m távolságban mért hangnyomásszintje csupán 35 dB(A).

Fűtési rendszerek

Rácz József szerint, ha eldöntöttük, mivel szeretnénk (vagy mivel van lehetőségünk) otthonunk melegéről gondoskodni, akkor szinte már adja magát a megfelelő fűtőrendszer: gázzal – az energiahatékonysági előírásoknak megfelelve – csak kondenzációs gázkazán beépítésével van lehetőség, amelyek hasznosítják a forró füstgázok kondenzációs hőjét is.

A napkollektoros rendszerek kiválóan kombinálhatóak hőszivattyús rendszerekkel, az emelkedő energiaárak miatt megtérülési idejük egyre kedvezőbb” – mutat rá. A napkollektor termelte hő energiatárolóban elraktározható! A hőszivattyú önmagában is nagyhatékonyságú, jövőbe mutató megoldás, legyen az levegő/víz, talajhő/víz vagy víz/víz rendszerű. Ne feledjük: fűtési rendszert nem néhány évre, hanem hosszú évtizedekre választunk, működésük pedig maximálisan környezetbarát.

Mi alapján döntsünk?

Ahogy az már kiderült, gyakran az adottságok szűkítik a lehetőségeinket – ahol nincs gázszolgáltatás, ott lehetséges tüzelőolaj alkalmazása – ehhez az anyaghoz is rendelkezésre áll kondenzációs technika. Vagy a jóval hatékonyabb (és sajnos költségesebb) alternatív megoldások: a napkollektor melegvízkészítésre és/vagy fűtésrásegítésre valamint a hőszivattyú.

A döntést érdemes szakértő bevonásával meghozni, hiszen a most meghozott döntés sok-sok évtizeden át hozhat örömöt vagy kisebb-nagyobb bosszúságokat!

 

További segítséget kérne?

A Weishaupt segítségével korszerűsítene vagy építene ki rendszert?

Hívjon bennünket most! Kollégáink szívesen adnak Önnek teljes körű tájékoztatást, tanácsadást. 

info@weishaupt.hu

+36 23 530 880

futes.weishaupt.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik