AFP
Tech

Office dokumentumokkal együtt jöhet a baj

A Microsoft a hónapban figyelmeztetést adott ki a CVE-2021-40444 számú, az Internet Explorer MSHTML böngészőmotorját érintő távoli kódvégrehajtási sérülékenység miatt. A vállalat szerint a sérülékenységet már használták Microsoft Office felhasználók elleni célzott támadásokban. Ennek nyomán a redmondi cég 2021. szeptember 14-én biztonsági frissítést adott ki a hiba javításához.

A szeptember 10–15. közötti időszakban a Kaspersky biztonsági cég szakemberei 167 eszközt érintően jegyeztek fel a sérülékenységet kiaknázni próbáló támadási kísérletet. Ezek vállalati felhasználók eszközei ellen irányultak, többek között kutatóintézeteknél, energiaipari és más ipari nagyvállalatoknál, az egészségügyi technológiák fejlesztésével foglalkozó szektorban, valamint a telekommunikációs és az IT szektorban.

Kapcsolódó
Fontos frissítés jött a Windowshoz, telepítse mielőbb
A Windows 7, Windows 10 rendszereket is érinti egy elég súlyos hiba.

Az MSHTML böngészőmotor különféle alkalmazásokban használt programelem, amely különböző modern operációs rendszereken fut mind a felhasználói, mind a szerveroldalon. A motor feladata a webes tartalmak (képek, betűtípusok és egyéb fájlok) megjelenítése.

A támadók létrehoztak egy MS Office fájlt egy olyan objektummal, amely egy rosszindulatú parancsfájlra mutató hivatkozást tartalmaz. Ha a felhasználó megnyitja a dokumentumot, a MS Office letölti és végrehajtja a rosszindulatú parancsfájt, ami aztán ActiveX vezérlő használatával rosszindulatú műveleteket hajt végre az áldozat számítógépén. Jelenleg különféle típusú malware-ek, főleg hátsó ajtók a jellemzőek, amelyeket ennek a sérülékenységnek a kihasználásával terjesztenek.

„Arra számítunk, hogy ezt az új sérülékenységet aktívan kihasználják majd, különösen a vállalati szektor ellen irányuló támadásokban. Különösen a kis- és középvállalkozások esetén áll fenn a célponttá válás veszélye, amint a technológiában kevéssé jártas támadók is megtanulják kiaknázni ezt a sebezhetőséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden programhoz telepítsék a frissítéseket” – mondta el ennek kapcsán Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A Kaspersky szakemberei szerint a következő intézkedésekkel kerülhető el, hogy áldozatul essünk ennek a sérülékenységnek:

  • Kövessük a Microsoft Windows irányelveit, amiről ezen a linken találunk bővebb tájékoztatást.
  • A vállalkozások használjanak olyan biztonsági megoldást, amely sérülékenységjavítás-kezelő és exploitmegelőző komponenseket is tartalmaz. Az automatikus exploitmegelőző komponens figyeli az alkalmazások által végzett gyanús műveleteket, és blokkolja a rosszindulatú fájlok végrehajtását.
  • Tartsanak oktatást a dolgozóknak a vállalati környezet védelméről, illetve használják fel a legfrissebb fenyegetéselemzési információkat, hogy tisztában legyenek a támadók által aktuálisan alkalmazott taktikákkal, technikákkal és eljárásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!