Tech

Geomágneses viharra számíthatunk ma

Az előrejelzések alapján szeptember 27-én hétfőn egy közepes erősségű napvihar lesz, az esemény miatt az Északi-sarktól távolabb is látható lesz a sarki fény – írja a ScienceAlert. Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálata szerint több koronakidobódás (CME) is történt, a Nap koronájában pedig egy „lyuk” alakult ki, amelyből egy napszél a Földet is eléri.

A vihar nem túl erős, az ötfokú skálán kettes besorolású. A G2-es esemény során a rövidebb szélességi körű területeken ingadozásokat tapasztalhatnak az elektromos hálózatokban, de a vihar a műholdak mozgását és a nagyfrekvenciás rádiókommunikációt is befolyásolhatja.

Az esemény hatására a sarki fényt a megszokottnál délebbre, New Yorkból és Anglia területéről is megfigyelhetik majd.

A hasonló események a naptevékenység normál velejárói. A koronakidobódás során a csillag külső atmoszférájából plazma szabadul fel, amely az égitestet elhagyva mágneses felhővé alakul. Amennyiben a CME épp a Föld felé néz, a felhő megzavarhatja bolygónk mágneses terét, napvihart, azaz geomágneses vihart alakítva ki.

Noppawat Tom Charoensinphon / Getty Images

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálata szerint jelenleg négy olyan koronakidobódásról tudni, amely a Földre is hathat. Ezek közül három egyszerre, szeptember 27-én jelentkezhet a magnetoszférában, egy pedig később, talán szeptember 28-án érkezik majd. Emellett egy napszél is elérheti bolygónkat.

Az elkövetkező években egyébként egyre erősödik majd a naptevékenység, hiszen csillagunk 11 éves ciklusa legaktívabb periódusa felé közeledik. A szoláris maximum során a naptevékenység kifejezetten látványos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik